Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да вдигат цената на водата в Перник

Новите утвърдени цени на водоснабдителните и канализационни услуги в Перник няма да се увеличават. С решението цените за доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчни води остават непроменени за всички потребители от общините Перник, Радомир, Трън, Земен, Ковачевци и Брезник.

Контролът беше възложен на министъра на икономиката Емил Караниколов от премиера Бойко Борисов през ноември, когато беше въведен воден режим за града. Ситуацията следи и регионалният министър Петя Аврамова, чието министерство е принципал на ВиК-Перник. Според министъра, градът няма да изпадне във воден апокалипсис. Институциите денонощно следят капацитета на язовир „Студена“. Към момента водният обем е 3 817 000 куб.м при капацитет 25 519 100куб.м. Специалисти на ВиК дружеството извършват ежедневни замервания и наблюдения на водния поток и язовирната стена.

Регионалният министър Петя Аврамова обяви тази сутрин, че в България не се задава воден апокалипсис и ако някой се опитва да всее страх в хората за липсата на вода, за нея това е абсолютно непочтено. 

Аврамова обяви, че по данни на регионалното министерство язовир „Тича“, който захранва Шумен и Търговище, има воден обем, който може да достигне за цели 30 месеца, ако водата се използва само за питейно-битови нужди. В язовир „Камчия“, от който вода черпят Варна и Бургас, тя може да стигне за 10 месеца. Водата в Сливенско, която идва от язовир „Асеновец“, е достатъчна за 4,5 месеца. Нивото на язовир „Бебреш“ се следи всекидневно и в него има вода за около 3 месеца.

Министърът призна, че в някои населени места действително има воден режим, но става дума предимно села и са на територията на няколко области. Причините са това са различни, като най-честата от тях е замръзнал водоизточник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във