Банкеръ Daily

Атанас Атанасов:

Няма да участваме с министри в правителство на "Има такъв народ"

"Няма да участваме с министри в едно бъдещо правителство на "Има такъв народ". Това заяви Атанас Атанасов, съпредседателят на "Демократична България" и зам.-председател на Народното събрание.

Той подчерта като приоритет на ДБ възстановяването на парламентарната република. "Да е ясно, че парламентът е първа власт и каквото и да е правителство - то трябва да е постоянно наблюдавано и да е отчетно пред Народното събрание, за да може да бъде контролирано", категоричен е Атанасов.

Съпредседателят на ДБ определи като "обнадеждаваща" близостта в позициите за радикална съдебна реформа, смяна на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор. "Все пак подкрепата не е безусловна, ДБ запазва правото да вземе окончателно решение едва след като види персоналния състав на бъдещото правителство", посочи той.

"Партньорите от ИТН ни заявиха, че достатъчно време преди да бъде внесено в НС правителството, ще имаме възможност да се запознаем с личностите в него и ако имаме някакви възражения, да ги заявим", допълни той.

Актуализацията на бюджета е въпрос, който трябва да бъде експертно изяснен, за да се вземе решение в парламента дали е необходима, посочи съпредседателят на ДБ.

"Не смятам, че трябва да се определя времеви хоризонт на евентуално правителството на ИТН, а да се определи програма и в хода на нейното изпълнение да се отчита дали правителството е ефективно, дали си изпълнява задачите, или трябва да бъде сменено", коментира той пред БНР.

Атанас Атанасов беше категоричен, че ДБ е поставил условие ДПС да няма лостове за влияние върху правителството, защото "техните лостове за влияние винаги са задкулисни и се израждат в корупция".

Той коментира решението на Софийската градска прокуратура, с което е прекратила досъдебно производство за нерегламентирано подслушване на политици в периода от началото на годината до редовните парламентарни избори през април заради липса на доказателства за извършено престъпление.

"Информацията, с която разполагам, е, че прокуратурата е засмукала от всички оперативни служби тези данни, които биха компрометирали миналото правителство за злоупотреба с власт в тази връзка. Не знам парламентът по какъв начин ще успее да изкара от касите на прокуратурата тези данни. Една част от тях вече са унищожени. Знам кой е извършил тази работа - определени служители на ръководно ниво в МВР и в службите. В парламента ще положим усилие това да се изясни", заяви Атанасов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във