Банкеръ Daily

Мая Манолова към ИТН:

Няма да свиете гнездо на Сокола в този парламент

Да започне нормален диалог за контракризисен кабинет, за това настоя в декларация от парламентарната трибуна Мая Манолова, председател на ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме". Манолова посочи, че този кабинет трябва да изведе страната от кризата на основата на успешните министри от служебния кабинет с участието на професионалисти от гилдиите, без партийни лица за министри: "Крачка назад от партиите, за да направи крачка напред България. Това, което трябва да направим, за да не допуснем институционална и политическа криза, е започването на нормални, почтени и публични разговори тук в този парламент." "Нали не очаквате, че ние, които се изправихме срещу модела на орлетата по време на местните избори в София, да замълчим за гнездото на Сокола, което се опитвате да свиете в този парламент", обърна се тя към ИТН.

Председателят на ПГ на ИБГНИ апелира колегите си да си припомнят думите на Вазов - "България цяла сега нази гледа". В декларацията си от ИБГНИ заявиха готовност да бъде реализирано правителство с третия мандат, независимо на кого бъде връчен той. Според Манолова е необходимо да се реализира насочен мандат с времеви хоризонт от шест- осем месеца, който да изпълни дневния ред на българския народ и изтъкна провеждането на съдебната реформа, преизчисление на пенсиите, актуализацията на бюджета, бюджета за следващата година, Плана за възстановяване и устойчивост: "Борисов си отиде, но мафията е на терена. Парите на мафията купуват подкрепа, те сглобяват министри - кукли на конци. Тези пари сега са срещу нас и срещу парламентаризма." Манолова настоя да започне нормален диалог, нормални консултации между политическите сили в Народното събрание, без ГЕРБ и без ДПС. Преговори, които да се водят в присъствието на медиите.

В началото на декларацията тя апелира към всички народни представители да се вземат в ръце: "Това е Народно събрание, а не е детска градина, не е махленска сбирка, не е шоу програма. Хората очакват решение на проблемите си, а не партийни сглобки и не хора без опит и без подготовка начело на държавата. Не може една партия да превръща българските граждани в заложници, за да удовлетвори партийния си интерес."

В декларацията се припомня, че 45-ото НС е завършило толкова бързо, за да се отиде на избори и ИТН да получат повече мандати: "Сега сме в същата ситуация 46-ото Народно събрание се тласка отново към разпускане след едва 20 дни живот отново от същата политическа сила. Ние не искаме да угодим на такава прищявка."

"Стига прищевки, стига небивалици и излагане пред хората, стига шоу и излъчване на министър-председатели с телевизионни кастинги", настоя Манолова, след което припомни и за първата декларация на парламентарната група, с която от ИБГНИ посочиха своите приоритети за работа в 46-тия парламент.  В нея се призоваваше никой в залата да не се обърква, че това е риалити формат, социален експеримент с българските граждани или телевизионна демокрация: "Някои обаче се объркаха. Затова питаме кога ще спре това, кой стои зад маневрите по терена и по ръба на нервите на българските граждани, чии интереси обслужва целенасоченото предизвикване на хаос? Кой дирижира този театър на абсурда пред погледите на българските граждани, които очакват от нас да решаваме проблемите им, а не да се харесваме или да се обиждаме и не е ли това груба злоупотреба с надеждите и с очакванията на хората от площадите?"

В декларацията Манолова отговори на въпроса на ИТН къде протестните партии виждат "дългата ръка на ДПС". По думите й тя се крие зад разочароващата покана към ДПС да участват наравно с партиите на протеста в консултациите, в координираната атака на ГЕРБ, ДПС и ИТН срещу успешните министри от служебното правителство, както и в комисията "Буджака", внесена с подписите на ИТН, ДПС и ГЕРБ и включена извънредно в програмата на парламента от председателя на парламента: "Нали не очаквате, че ние, които се изправихме срещу модела на орлетата по време на местните избори в София, да замълчим за гнездото на Сокола, което се опитвате да свиете в този парламент. Единствената проява на разум е решението на ИТН да подкрепи президента Радев за следващ мандат, като последния символ на протестите, с който не сте се подиграли. Ние ще положим всички усилия, за да се сформира правителство с третия мандат, независимо от това, на кого ще бъде даден той."

Facebook logo
Бъдете с нас и във