Банкеръ Daily

Гълъб Донев:

Няма да спре изплащането на добавката от 50 лв. към пенсиите

Изплащането на добавката от 50 лв. към пенсиите няма да бъде прекратено. Българските пенсионери могат да бъдат спокойни, това заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. 

Във връзка с решението за увеличение на пенсиите с 5% той обясни, че тези, които няма да го получат са хората, чиито пенсии са били вече увеличени от 1 януари.

Има определени групи, които няма да получат увеличение от 5%, тъй като тяхната реална пенсия е 290 лв., но получават 300 лв. Когато я увеличим с 5%, тяхната лична пенсия ще стане 304 лв., обясни Донев. 

"Нивата на заетост и на безработица се връщат към тези отпреди кризата. Докладите се изготвят на ежедневна база. Безработицата е под 5,6%, което е добър знак, че икономиката започва да се възстановява", заяви вицепремиерът пред Нова телевизия.

За пенсионирането на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, Гълъб Донев коментира, че действително Кантарджиев е изключителен професионалист в своята област. "Климатът, който е създаден в института, говори за човек, който достойно е извървял своя професионален път. Всички български граждани помнят и знаят неговото присъствие при различни епидемии. Тук категорично не става въпрос за разчистване на сметки. Не става дума за разчистване на калинки. Проф. Кантарджиев не може да бъде поставян в такъв списък", подчерта министърът.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във