Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

Няма да следваме сляпо новите политически субекти в парламента

Няма да следваме сляпо новите политически субекти в парламента, защото са си присвоили правото да са промяната, нито ще следваме ГЕРБ и ДПС. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група на "БСП за България".

"Уважаеми български граждани, вчера се случиха събития, които дадоха повод за различни интерпретации. Сутринта ПГ на "БСП за България" не подкрепихме дневния ред и веднага бяхме определени като статукво, лошото задкулисие, новата тройна коалиция "ДПС - ГЕРБ - БСП", които спират пътя на прогреса. Следобед гласувахме заедно с "Демократична България" промяната в съдебната система и закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура и веднага бяхме определени като "новото ОФ", "БСП и соросоидите прикриват престъпниците". Мнозина се питаха къде е и коя е БСП в тази достатъчно сложна ситуация. Всеки може да има собствено мнение. БСП сме единствените в този парламент, които не се отметнахме от това, което правим четири години и което ви обещахме преди изборите", каза Нинова.

"Наш приоритет е здравната криза, доходите, бедността, запазване на работни места, защита на правата на хората на труда, помощ на икономиката и внесохме тези закони. Те не се включиха в дневния ред и затова ние не го подкрепихме. Второ, разграждане модела на Борисов. Внесохме Закон за публичните финанси да се спре безразборното харчене на парите от джипа. Трето, ред и правила в държавата и връщане на парламентаризма. Тези наши предложения трябва да станат чрез актуализация на бюджета, за да има пари за пенсии, заплати, образование и здравеопазване", посочи още лидерът на социалистите.

По думите й закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура са приоритети на БСП от три години: "Ние бяхме против още при създаването им и отстояваме тази позиция до ден днешен. Гласували сме, ама и "Демократична България" били също за това. Добре, тяхна си работа. Ние следваме нашия дневен ред, нашата програма и нашите обещания. Какво се случи? Оказа се, че може след вчерашната ни реакция. Социалните ни закони ще бъдат включени и гледани на бюджетна комисия на следващото заседание, актуализацията на бюджета ще се случи."

"Искаме да заявим категорично, че ние няма да следваме сляпо нито новите политически субекти в парламента, защото са си присвоили правото те да са промяната, нито ГЕРБ, защото те са олицетворение на задкулисието, нито ДПС, които смятат, че могат да дърпат конците, както те решат. От БСП не сме празен чек, който всеки да ползва, както намери за добре. Ние сме последователни и принципни. В това Народно събрание имаме приоритети, независимо от това коя друга парламентарна група как гласуват, и те са разграждане на модела "Борисов" докрай, мерки за икономиката, ред и правила в държавата, Изборен кодекс за прозрачен и честен процес", каза Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във