Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да се въвежда воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище

Няма опасност от въвеждане воден режим в Ботевград, Шумен и Търговище. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. "Жителите на Ботевград не ги чака бедствено положение. По сегашните разчети има водни количества за около 120 дни в язовир "Бебреш", без да влезе и капка нов приток. Създаден е оперативен щаб, който следи ситуацията на дневна база. При необходимост воден режим би могъл да се въведе след три месеца. Няма опасност и за Шумен и Търговище", посочи Нанков.

По думите му водата в язовир "Тича" ще стигне за минимум 10 месеца. Това показвали разчетите на ВиК оператора. Проблемът е във водопровода към Търговище и Шумен", обясни зам.-регионалният министър. Нанков посочи пред Нова телевизия, че в момента загубите на вода в страната са средно 59%.

"От чешмите в Перник ще тече чиста питейна вода, когато има достатъчно количество в язовир "Студена". Възможно е такова да има още през март и след пролетното снеготопене през април – май”, заключи зам.-министърът.

"Пречиствателната станция ни е изключителен приоритет. Там са строителите, в момента очакваме просто проектант, всичко това да се свърши през днешния ден. Така както сме казали до 2 седмици, тя да е подготвена. Парите днес ще бъдат по сметка на общината, общината ще трябва просто да анализира на колко дружества ще трябва да бъде възложено. Трябват ни различни специалисти", каза министърът на икономиката Емил Караниколов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във