Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да се стигне до масово изхвърляне на ваксини у нас

Лекари са бракували единични дози ваксини срещу COVID-19 заради липса на желаещи да се имунизират. Според директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обаче няма да се стигне до масово изхвърляне на ваксини.

В събота пред репортери в Бургас бившият здравен министър Костадин Ангелов пък заяви, че в края на месец юли щели бъдат бракувани няколко стотин хиляди ваксини.

"На този етап има единствено единични случаи на изхвърлени ваксини.  Важно е да отбележим, че при многодозовите флакони винаги има загуби. Една част от дозите не могат да бъдат реализирани. Когато напредна кампанията и има много ваксинационни пунктове, много участващи медицински екипи, а желанието на хората е по-ниско, това създава предпоставка за загуба на дози. В никакъв случай обаче не може да се твърди, че ще се стигне до масово унищожаване на ваксини, които са налични в страната" заяви Кирилов пред Нова телевизия.

По думите му около 20 000 дози са с изтичащ срок на годност до края на месец юли. "Миналата седмица Министерският съвет одобри даряване на 172 500 дози от ваксините на Бутан. Има преговори с редица държави като Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово, така че в следващите седмици ще има вероятно решение и за тях", каза още той.

"На европейско ниво ежеседмично дискутираме да има възможност както за адаптиране на доставки, така и за прехвърляне на дози между отделните държави, така че ваксините да бъдат ефективно използвани”, посочи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

От началото на юни до този момент на седмична база се поставят между 60 и 70 000 дози у нас. От началото на юли са поставени 77 000 дози като първа и 65 000 като втора.

Кирилов подчерта, че е важно в следващите седмици да бъде постигнато максимално ниво на ваксиниране. "Създадена е организация, ваксинационните пунктове могат да поставят по 40 – 50 000 дози на ден. Така че всичко зависи от желанието на хората”, каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във