Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да се стигне до изчезването на лекарства, увери новият управител на НЗОК

Сред първите приоритети, които трябва да бъдат свършени, е да се разпратят указания до районните здравноосигурителни каси и да се провери сигурността на информационните системи на Здравната каса. Това обяви пред БНТ новият управител на НЗОК проф. Петко Салчев.

,,Ще се опитаме да организираме всички мерки за финансирането на лечебни заведения, за да не останат такива, които са недофинансирани'', посочи проф. Салчев. По думите винаги има резерви в Касата. ,,Като обща сума не мога да кажа, но резервът е около 90 милиона лева, който е заделен. Смятам, че тези средства са достатъчно. Отделно от това държавата има и още заделени средства, с които да бъде подпомогната като цяло здравната система у нас'', обясни той.

Управителят на НЗОК разкри, че към сайта на НЗОК вече има телефонен номер, на който може да се обади всеки, на който не му е било предоставено адекватно лекарско обслужване и желае да подаде сигнал. ,,Когато една обикновена маска се предлага на по-висока цена от пазарната, в този случай имаме спекула. По отношение на лекарствата искам да заявя, че населението няма нужда да се притеснява от изчезването на лекарствени продукти'', каза още проф. Салчев.

Едно от нещата, които новият управител на Здравната каса обеща да промени е пациентите, които са най-масово лекувани, да не доплащат толкова много пари за евтините лекарства. В рамките на мандата си проф. Салчев обяви, че ще се работи по въвеждането и на електронна система за закупуване на лекарства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във