Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да се променят правилата за работа на парламентарната група на „БСП за България”

Председателят на Националния съвет на БСП  Корнелия Нинова внесе на съвместно заседание на Политическия съвет на коалиция "БСП за България" и Изпълнителното бюро на БСП за разглеждане предложението на група депутати от парламентарната група на "БСП за България" за промяна в Правилата за работа на групата. Тези правила съществуват в същия вид в 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание. Те са залегнали и в Договора за създаване на коалицията, одобрен от Конгрес на БСП през 2017 г. Според тях председател и ръководство се съгласуват и предлагат от Политическия съвет на коалицията и се избират от народните представители.

Политическият съвет на коалиция "БСП за България" и Изпълнителното бюро не намират основание тези дългогодишни принципи в коалиционната политика да бъдат променяни.

В Политическия съвет на коалицията заедно с председателя на БСП Корнелия Нинова влизат и лидерите на другите партии - Стефан Наков от ПК "Тракия", Минчо Минчев от "Нова зора", Емил Георгиев от ПК "Екогласност" и Александър Паунов от Комунистическата партия на България.

В началото на седмицата народният представител Димитър Стоянов от името на групата депутати, симпатизиращи на разбични лобита от вътрешнопартийната опозиция, заяви, че Корнелия Нинова би трябвало да напусне лидерския пост в партията и председателскот място в парламентарната група, докато трае предизборната кампания за председател на БСП. Това се налагало, тъй като можела да повлияе на избора и да се възползва от позицията си. Искане в този смисъл е било внесено от групата депутати за обсъждане от парламентарната група и партийното ръководство.

Политическият съвет на коалиция "БСП за България" и Изпълнителното бюро на съвместното си заседание днес дадоха отговор. Корнелия Нинова ще остане и на двата поста – председател на БСП и председател на парламентарната група и по време на предизборната кампания за лидер на Столетницата. Прякото гласуване от всички членове на социалистическата партия ще се проведе на 26 септември, а 50-ият юбилеен конгрес на БСП ще се състои на 10 и 11 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във