Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ БАНКАТА - Котсуюки Нусу, президент на Интернешънъл Хоспитъл Сървисиз

Г-н Нусу, за пръв път ли идвате в България по повод на общото събрание на Токуда Кредит Експресбанк?


- В България съм за трети път. Два пъти съпровождах г-н Тарао Токуда - собственика на Токушукай Медикъл Корпорейшън, чиято дъщерна фирма Интернешънъл Хоспитъл Сървисиз държи 53.34% от Токуда Кредит Експресбанк. Специално за участие в общото събрание на банката идвам за първи път.

Как се развиха отношенията ви с другите двама основни акционери - БУЛСТРАД и Лейди ВСМ, по време на събранието?


- Разбира се, между акционерите имаше отделни различия, но всички ние заедно взехме решение да създадем необходимите условия за просперитета на банката, като увеличим капитала й.

Доколкото знаем, японският акционер в банката има едно основно разминаване с БУЛСТРАД - и двете страни искат да притежават минимум 51% от капитала й?


- Нашата позиция е категорична по този въпрос. Ние сме взели мажоритарния пакет не за да използваме банката за печалба или заради дивидентите. Още когато г-н Токуда взе решението да направи болница, той даде нареждане да се търси банка, която да обслужва целия инвестиционен поток, цялото финансиране - както за изграждането й, така и за свързаните с нея странични дейности.

Все пак фактът, че в надзорния съвет на банката днес има само представители на японския акционер, не означава ли че взаимоотношенията ви с БУЛСТРАД и Лейди ВСМ не са блестящи и че това предполага тяхното оттегляне?


- Ние продължаваме да смятаме, че трябва да си сътрудничим с всички акционери.

В случай че БУЛСТРАД реши да се оттегли, вие склонни ли сте да купите неговия акционерен дял?


- Повтарям, че в момента ние мислим да работим с всички акционери и този въпрос не стои пред нас.

В някои вестници се появиха твърдения, че едва ли не японските акционери са били рекетирани да се откажат от дела си в Токуда Кредит Експресбанк. Оказвал ли ви е някой под някаква форма натиск да се оттеглите от банката?


- Може би спрямо нас или нашия представител г-н Сербезов са били предприемани някакви действия, но не мога да кажа, че са ни рекетирали.

Ако съществуваше възможност да се върнете назад, бихте ли инвестирали отново точно в тази банка?


- С влизането си в Токуда Кредит Експресбанк научихме за нея доста неща, които преди това не ни бяха известни. Имахме възможност да избираме между три или четири кредитни институции. В резултат на проведените от нас разговори и по препоръка на БНБ ние се спряхме на Кредит Експресбанк, в която купихме 51% от акциите.

Колко голяма е разликата между българската корпоративна култура от японската?


- Не мога да кажа, че има голяма разлика. Знаете, че преди две години, когато г-н Токуда дойде за първи път в България, той взе решение да изгради една голяма, съвременна, високотехнологична болница. След това прецени, че е добре да има финансова институция, която да помогне за изграждането й. Става дума за голям проект, който, освен строителството на болница, предполага и други свързани с нея дейности - например създаването на един здравноосигурителен фонд или дейности, свързани с фармацевтичната индустрия.

Нали това не означава, че за строителството на болницата ще използвате кредити от банката?


- В никакъв случай. Обратното, за построяването на болницата ние ще ползваме кредити от японското правителство и международно финансиране и тези пари ще минават през банката.

До нас достигна информация, че се опитвате да получите дългосрочен заем с голям гратисен период от правителствения Овърсийз икономик корпорейшън фънд. Вярно ли е, че забавянето на този кредит е причината за отлагането на строителството на болницата?


- В известна степен това е така. Този фонд предлага огромни възможности за поощряването на японските инвестиции в чужбина. Миналата година японската ЕКСИМБАНК и фондът се сляха и създадоха Банка за чуждестранно сътрудничество, която се контролира от японското правителство.


По принцип ние сме получили решението на фонда да ни предостави този кредит, който вероятно ще трябва да върнем за петнадесет години. Болницата, която ще строим в България, е първата японска болница в чужбина. Това поражда редица въпроси - например с гаранциите, които е необходимо да дадем пред кредитора. В момента преговаряме с международни финансови институции, за да решим проблема с гаранциите.

Ще започне ли строителството през следващата година?


- Да, аз твърдо вярвам, че по това време догодина болницата вече ще е в строеж. Дотогава смятаме, че ще уредим всички финансови въпроси. Имам думата на Токуда, че независимо дали ще намерим финансиране от правителството, или от международни институции, болницата ще бъде построена. Ако трябва дори и със средства на самата корпорация.

Има ли нещо вярно в слуховете, че съдът е взел решение да развали сделката между софийската община и японската корпорация за продажбата на земята?


- Ние не разполагаме с такава информация. Днес (б.а. 7 юли) се срещнахме и с кмета Стефан Софиянски и той не спомена за подобно решение. Напротив, потвърдихме взаимното желание и готовността на двете страни за пълно съдействие болницата да бъде изградена.


Появиха се публикации, че някаква фирма има претенции по договора за покупката на земята за болницата, тъй като е взела под наем сграда, която влиза в парцела. Това обаче са въпроси, които нас не ни засягат. Знаете, че земята беше купена на търг, чиито условия и срокове за провеждане бяха публикувани. След приключването на търга минаха шест месеца. Ако някой е имал каквито и да е претенции, той е трябвало да ги предяви през този период. Но през тези шест месеца никой не оспори резултатите от търга. Ние направихме проверка в юридическия отдел на общината, откъдето ни отговориха, че не са уведомявани сделката да е отменена от съда.

Как се оправят японците, когато всеки ден животът им поднася неприятности?


- Философията на моя бос е, че всичко, което е минало, е добро. Злото, което сме изживели, е една съдба, но въпреки него ние сме достигнали до нова позиция. На нея трябва да стъпим и да преценим какво трябва да направим и как да го направим по-добре, за да вървим напред и да се развиваме. Това е философията, която ни води, когато преценяваме позициите си в България и в Токуда Кредит Експресбанк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във