Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да режем администрацията на парче, заяви Божидар Божанов

Министърът на електронното управление Божидар Божанов даде подробности как правителството смята да изпълни намеренията си за съкращаване на администрацията.

"Не очакваме да режем просто на парче, а трябва да видим къде недостига администрация, къде е прекалено много, да прелеем функции и задачи. Администрацията всъщност приветства електронното управление, защото това улеснява и нейната работа", коментира министърът.

Той акцентира, че идеята на електронното управление е не просто да махнем едни гишета и да ги заменим с цъкане многократно по телефони или лаптопи, а държавата да не занимава гражданите със себе си, поясни Божанов и подчерта основния ефект от електронното управление

"Това е загубено време за бизнеса, нерви, ограничава корупционния риск, колкото по-малко живи взаимодействия между граждани, бизнеса и администрацията има, толкова по-малко е рискът от корупция", каза Божидар Божанов в телевизионно интервю.

Според данни от синдиката КТ "Подкрепа" над 10 хиляди пенсионери ще бъдат съкратени от администрацията от догодина. Синдикалистите обаче са против този ход, въпреки че към момента бройката на администрацията е 142 хиляди души, като над 11 хиляди незаетите места. 

От друга страна предложеното от новото коалиционно правителство намаляване на чиновниците се подкрепя от работодателски организации, които дори смятат, че реформата и съкращаването на държавната администрация може да бъде по-амбициозно.

Както "Банкеръ" вече писа, идеите на кабинета "Петков" бяха първоначално анонсирани от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Според Василев в момента безработицата е много ниска и сега пазарът на труда може да поеме освободените. Идеята му е всеки министър да изпълни плана като огледа собствената си администрация и премахне неефективно работещите структури. Предвижда се дублиращи се звена в различни ведомства да бъдат обединени в център за споделени услуги. Финансовият министър акцентира и именно върху факта, че има много работещи в администрацията в пенсионна възраст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във