Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да раздуваме администрацията, обеща Бъчварова

Новата структура на правителството няма да раздува щата на администрацията, увери вицепремиерът по коалиционните политики и държавната администрация Румяна Бъчварова пред Би Ти Ви.

По думите й дори четиримата заместници на премиера Бойко Борисов, които освен нея са Меглена Кунева, Томислав Дончев и Ивайло Калфин, ще имат толкова съветници, колкото са били те в предишния кабинет. Според нея идеята е вицепремиерите да нямат министерства, а да се занимават със секторните политики.

„Голяма част от проблемите в управлението са там, където се срещат проблемите на няколко сектора и затова решихме да имаме вицепремиери без собствени портфейли, с изключение на Ивайло Калфин, понеже социалното министерство е голямо“, обясни тя.

Бъчварова припомни, че разделянето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е залегнало в предизборната програма на ГЕРБ, защото е било съставено механично.Там също всички преобразувания ще са със сегашния щат в администрацията, увери тя.

„Никога не е имало предложение аз да съм премиер и това беше спекулация за отклоняване на вниманието“, коментира още вицепремиерът. "Радан Кънев можеше да стане премиер, ако говорехме за правителство с третия мандат“, обясни Бъчварова ситуацията с преговорите за кабинета.

Тя увери, че управляващите са осъзнали проблемите, които са имали в първия мандат, както и грешките, които са допуснали. Бъчварова съобщи, че има няколко кандидатури за заместник-министри с турски имена. "Това е естествено, защото са хора с качества и ще бъдат полезни, и показваме, че не искаме да ги неглижираме“, коментира тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във