Банкеръ Weekly

Общество и политика

Няма да работим с ДПС

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, пред в. "БАНКЕРЪ"

Красимир Каракачанов елидер на ВМРО. Роден е на 29 март 1965 г. в град Русе. Завършва история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Бил е народен представител от ОДС в 38-ото Народно събрание. Преди парламентарните избори през 2001-ва той напуска коалиция ОДС. ВМРО - Българско национално движение, заедно с движение "Гергьовден" участват на изборите, но не успяват да влязат в парламента.През пролетта на 2005 г. ВМРО влиза в коалиция, наречена Български народен съюз (БНС), заедно с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и Съюза на свободните демократи (ССД) на Стефан Софиянски, която влиза в парламента с 13 депутати, между които и Каракачанов. През 2006-а той е обявен от вътрешния министър Румен Петков за агент от Шесто управление на бившата Държавна сигурност през 1989 година. След разкритието Каракачанов заявява, че той е бил причислен към Трети отдел, който се е занимавал с македонския въпрос и че и сега може да се подпише под становищата, които е писал тогава. Женен е и има едно дете.Г-н Каракачанов, според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов бъдещата дясна коалиция между ВМРО, "България без цензура" (ББЦ), "Гергьовден" и Земеделски народен съюз (ЗНС)ще е новата патерица на ДПС и БСП. Какъв е Вашият коментар?

- Явно е, че съюзът между ББЦ и ВМРО притеснява както ГЕРБ, така и Реформаторския блок. Нали те се гласяха при едни извънредни избори да спечелят и да управляват заедно. Но очевидно сметките им се объркаха от социологическите проучвания. Нашата коалиция е трета по одобрение от българските граждани. Иначе днес най-лесният начин да охулиш някого е да го наречеш "патерица". Но това няма нищо общо с истината. В своята нова история ВМРО е единствената политическа формация, която последователно е критикувала и ДПС, и БСП. За разлика от самия Борисов, който наричаше Ахмед Доган "най-умния политик в България", подаряваше му кученца и т. н. Това са измишльотините, които някой фабрикува и внушава на хората.


Но в следващия парламент няма как да Ви излязат сметките без партньорство с партиите на Станишев и Местан?

- Първо, ние няма да повтаряме практиката, при която дадени формации влизат в Народното събрание, за да се докопат до баницата и да си пълнят джобовете. Нашата коалиция има програма. Ще си партнираме с всички, които я подкрепят. Един от важните акценти в нея е търсене на възмездие от онези, които 25 години наред ограбваха България. Ако БСП, ДПС, ГЕРБ и "Атака" имат политическата воля и могат да приемат нашия т. нар. законопроект "Чисти ръце", това ще е много добър знак към обществото.


А ще кажете ли за кого от политиците на прехода най-вече е писан този закон?

- Когото от министрите и премиерите за последните 25 години да посочите, няма да сбъркате - ще има за какво да бъде разследван. Защото за четвърт век от развита промишлена държава България стана най-бедната страна в Европа. От реформи българската армия престана да съществува, понеже на някого му беше изгодно да я разграби и разпродаде. Беше разсипано здравеопазването и днес българинът е най-бързо умиращият европеец - с най-много ракови заболявания, инфаркти, инсулти и т. н. За тези години на псевдодемокрация ние сме най-бързо топящата се нация в Европа. Да не говорим, че България хранеше целия Източен блок със земеделска продукция, а сега 80% от плодовете и зеленчуците, които ни се предлагат по магазините, са внос. Нали се сещате, че вината за това не е нито на ВМРО, нито на ББЦ? Управлението на всички е било престъпно. Да ви напомням ли за авиокомпания "Балкан", която беше продадена на цената на един апартамент? А "Кремиковци", което беше продадено за един долар? "Булбанк" и т. н.


Припомняте за правителството на Иван Костов.

- Да. А да говорим ли примерно за БТК, която беше продадена от кабинета на Симеон Сакскобургготски за 300 млн. лв., след което бе препродадена за 1 млрд. евро?


И не аз, възмездието го иска, българският народ. На него му писна да му обясняват, че бил тъп.


Обявихте, че вашите трима т. нар. независими депутати ще крепят кворума в парламента до евроизборите. Наистина ли вярвате, че точно те ще предизвикат предсрочен вот, при положение че "Атака" има нужда от време до изборите, за да поотупа негативния си имидж?

- Първо, тези депутати ще внасят определени законопроекти. И след европейските избори трябва да има извънредни парламентарни, за да стартира едно ново начало. Такива са и настроенията на хората.


Нали се досещате, че националистите няма да се дадат лесно? Тяхната игра е до дупка в парламента.

- Е, те и ГЕРБ имаха над 130 депутати в миналия парламент, но хората от улицата ги изгониха. Така че, това кой и как крепи кворума, е друг въпрос. Ако правителството на Пламен Орешарски загуби европейските избори, то трябва да си тръгва по всички правила за морала в политиката.


Извинявайте, но къде е моралът при Румен Йончев от ЗНС, който беше червен депутат, а сега е един от вашите хора в парламента. Ами Любен Дилов-син, който беше в "Гергьовден", заместник-председател на щаба на кандидат-президента за Петър Стоянов, депутат от ОДС, водач на евролиста от коалиция "Напред". Не се ли притеснявате, че тези хора са политически номади?

- Защо? Какъв е проблемът с Любо Дилов? Той нито е депутат, нито е лидер на партия...


Нали знаете, че в средата на януари тази година ЗНС беше изключен от Европейската народна партия (ЕНП)с мотива, че лидерът й е депутат от "Коалиция за България", а сега вече подкрепя ББЦ. На всичко отгоре Йончев се опита да прикрие този факт и заяви, че партията му има право на трима делегати и кани на конгреса в Дъблин (6-7 март) Вас и Николай Бареков.

- Защото по стар български обичай другите партии, които членуват в ЕНП (ГЕРБ, СДС, ДП и ДСБ), вместо да направят нещо добро за България отидоха и написаха донос срещу Йончев. Така беше изключен ЗНС. Вижте, мен не ме интересува нито ЕНП, нито Социнтернът, нито Либералният Интернационал...


Човек, който лъже, пак ще излъже, който скача от ляво в дясно - пак ще подскокне.

- Няма как да скочи в пространството. Защото правилата за взаимоотношенията в нашата коалиция, която ще създадем на 15 март, ще бъдат ясно разписани пред цялото българско общество. Ще е ясно кой какви ангажименти е поел.


Като целта Ви е Бареков - премиер, Росен Петров - вътрешен министър, Вие - военен.

- Въобще не сме говорили за разпределение на постове. Е, те ми предлагаха да стана военен министър в правителството на тройната коалиция, но аз отказах. Така че не е важно кой какви постове ще заема, а кой каква работа ще свърши за България. Иначе проектокабинетът ни в сянка ще бъде обявен след европейските избори и той ще е реална алтернатива на сегашното управление. С имена ще говорим по-късно.


Готова ли е евролистата ви и кой ще я води? Жребий ли ще теглите, или водачът е Бареков?

- След като обявим коалицията си, ще ви запознаем и с листата. Принципът е ясен - знакови лица, които могат да спечелят доверието на хората. Лица, които българските граждани могат да припознаят като защитници на националните ни интереси в Европейския парламент (ЕП). Защото в ЕП те се делят на леви, на десни, на либерали и всякакви други, но аз не съм чул родните евродепутати да защитават дори един български национален интерес.


Не е така... Вземете само въпроса с бежанците.

- И какво свършихатам? Лобираха за пари. Колко средства ни отпусна Европейският парламент (ЕП)? Колкото да покрием за три дни разходите на нелегалните емигранти. Самата еврокомисарка Кристалина Георгиева от квотата на България ни обясняваше, че няма нищо страшно, тъй като тези араби и негри щели да ни решат демографския проблем. И забележете - да решат проблемите ни с пазара на труда. Ами че то у нас няма работа за българските граждани, а тази "гениална" чиновничка от Брюксел ще ни решава проблемите по този начин. Това са нашите представители в ЕС. Скъпоплатени чиновници за сметка на народа.


Известно е Вашето негативно отношение към ДПС. А ББЦ е близо до партията на Доган. Компромиси за какво и доколко бихте направили в това отношение?

- Много чудно като констатация. Това са измишльотини на същите тези тролове в интернет, които се опитват да създават подобни настроения.


Питам Ви, тъй като се говори за приятелски и бизнес отношения между депутата от ДПС Делян Пеевски и Бареков.

- За съжаление в България се казват много неща, които обаче никой не доказва. Плюс това в споразумението, което сме приготвили, много ясно е записано, че коалицията между ВМРО и ББЦ няма да работи с партии, създадени на етническа основа. И вътре са изброени ДПС и други такива. Така че говоренето в тази посока е преднамерено и целенасочено с цел да обърква хората.


Опозицията тръби, че държавата е на ръба на пропастта. Че властта тегли заеми, които после няма как да се изплащат, защото икономиката не работи. Съгласен ли сте с тази хипотеза?

- Действително е така. Но ако не искаме държавата да падне в тази пропаст, не трябва да допускаме ГЕРБ да се връщат на власт. Защото решителните крачки в тази посока станаха именно при управлението на Борисов. Откритите магистрали се ремонтираха на третия месец. Ясно ви е къде са изтичали публични средства. А отношението им към бизнеса, който беше поставен в ситуация на тотален рекет? Правеха се данъчни проверки по списък. Над 200 български фирми, които работеха добре престанаха да съществуват. Някои изнесоха капиталите си в чужбина, за да живеят в по-нормална страна. Това са фактите. Макар че ако бъдем честни и се върнем още по-назад във времето на тройната коалиция, политиката на БСП, ДПС и НДСВ беше същата. Стигаше се до 30-40% комисиони за фирми, които печелят проекти или държавни поръчки.


Какъв план имате за справяне с демографската криза?

- Решаването на въпроса има три нива. Първото е да не се стимулира неграмотната циганска раждаемост, както е в момента. Защото едно циганско семейство може да има 10 деца и да живее само на социални помощи, без ангажимента да работи, да си плаща тока, водата, децата му да учат и да стават нормални хора. В същото време българско семейство, в което родителите са с висше образование и работят за по някакви си 500-600 лв. на месец, не получава детски помощи, тъй като доходите му били високи. Тук предложението ни е следното: въвежда се двудетният семеен модел. Всички семейства получават детски за две деца. Оттам нагоре детски получават само онези, чиито родители са завършили средно образование. Родителите с висше образование взимат допълнителни стимули за това, че децата им учат.


Вторият план: В Молдова например има 100 000 етнически българи. България трябва да разработи политика подобна на приложената в Германия, Гърция, Унгария, Румъния, Израел, част от тези хора да бъдат привлечени. Да бъдат оземлени. А не земята от държавния поземлен фонд да се продава на безценица на свои хора, както беше по времето на ГЕРБ.


И третият план, по който трябва да се работи, е за онези 2 млн. българи, които са в чужбина. За тези хора трябва да бъдат пуснати програми, по които спечелените от тях пари на Запад да бъдат инвестирани в България. При облекчени условия за лихви по кредити и т. н. Да се върнат и да внесат опита, който са натрупали там.

Facebook logo
Бъдете с нас и във