Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да намаляват пенсиите след отпадане на добавката от 120 лв.

Пенсиите няма да бъдат намалени, след като отпадне добавката от 120 лв. в края на годината, заложена в актуализацията на бюджета като мярка за справяне с коронакризата. За това се договориха „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ на преговорите за кабинет.

Подкрепена беше идеята минималната работна заплата да не бъде определяна административно, а да е обвързана с размера на средното възнаграждение. Партиите постигнаха съгласие и че плащането на заплати извън договорените трябва да се криминализира. Всички идеи обаче могат да се реализират, след като стане ясен бюджетът за догодина.

„Една социална придобивка първо дадена, после много трудно може да се отнеме“, каза Емилия Масларова от БСП. „Не може от 2 440 000 пенсионери общо 1 000 040 да са на минимална пенсия. Всички тези неща са всъщност резултат не толкова на популизъм, колкото на безсмислени действия с цел да се потуши един или друг проблем“, каза Мика Зайкова от „Има такъв народ“. „Пенсионерите няма да получават по-малко от това, което получават в момента. Нека около това да се обединим“, призова Асен Василев от „Продължаваме промяната“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във