Банкеръ Daily

Румен Радев:

Няма да кажем "да" на Скопие, докато не спре възродителният процес

Докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато сънародниците ни в Република Северна Македония са потискани и не се интегрират пълноценно с другите народи, ние няма как да кажем "да" за начало на преговорите за членство на западната ни съседка в Европейския съюз. Това заяви пред репортери в Бърдо, Словения държавният глава Румен Радев.

"Имах две важни срещи с лидерите на европейските институции, приключи и тристранната ни среща с канцлера Меркел и президента Макрон, към която се присъедини и премиерът на страната - кандидат за членство, Зоран Заев", каза Радев и уточни, че темата е била за търсене на начин за преодоляване на препятствията пред започване на преговори за членството на западната ни съседка в ЕС. "Темата е изключително важна за нашия регион, за македонските българи, за мястото и ролята на България в ЕС и достойнството ни като на нация. За съжаление през май тази година заварихме отношенията между България и Северна Македония в задънена улица. Спомняте си 3-годишните прегръдки и обещания за безусловна подкрепа, въпреки липсващ договор. Спомняте си внезапното и изненадващо вето през декември миналата година, без да се представят смислени аргументи към нашите европейски партньори. През май заварихме България изолирана и неразбрана в ЕС. На искам да се връщам назад към това наследство, трябва да гледаме напред", изтъкна президентът.

По думите му европейските ни партньори все повече разбират същността на проблема със Северна Македония. А тя е "системната дебългаризация, системното унищожаване на българското културно-историческо наследство, воденият от десетилетия възродителен процес спрямо македонските българи". Правата на човека са фундаментални принципи, заложени дълбоко в ЕС. Тези срещи се провеждат на фона на множество сигнали за преследване и заплахи към хора с българско самосъзнание в процеса на преброяване в РСМ и подмяна на български паметници, отбеляза държавният глава.

"Потискането на правата на македонските българи, които са граждани и на Република България, е предизвикателство за ЕС. След като са граждани на България, са граждани и на Съюза. Призовах за европейска солидарност. Това не е нито вето, не е нито стопиране на процеса. Искаме не повече от това, което иска всеки един от европейските партньори - да се уважават европейските принципи. Очакваме да спре този процес, да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, музеи, паметници, публично говорене, от държавната политика. Тогава нашият народ е готов да каже „да" на започване на преговорите. Искаме ясни правно обвързващ документ за този процес. Народът ни има много изострена чувствителност по тези проблеми. Няма български политик, който да не се съобразява с това ", коментира също така президентът. Той уточни, че много пъти е казвано на РСМ, че чакането на правителство и парламент, които да загърбят тези проблеми, е загуба на време и продължи: "Ключът към съгласие на България не е сложен. Той се отличава в пълното и безусловно изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 година. Това ще рече македонските българи да бъдат наистина равнопоставени с другите седем народа, които са изрично вписани в Конституцията на Северна Македония. Необходимо е и македонските българи да бъдат адекватни отразено като народност и брой в процеса на преброяването съседната страна..

"Така, както беше призната историческата истина в отношенията с Гърция, следва да бъде призната историческата истина в отношенията с България. Обективните факти от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно тълкуване. Получаването и прилагането на нашето съгласие следва да получи ефективни гаранции от ЕС. Време е за исторически компромиси и помирение" поясни Радев. Изяви, че очаква от Стево Пендаровски и Зоран Заев смели решения, скъсване с македонизма и омразата към България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във