Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да изпращат самолет, който да прибира българите от чужбина

Към момента няма планове за изпращане на самолет, който да прибира наши съграждани от чужбина. Това обяви пред Нова телевизия заместник-министърът на въшните работи Петко Дойков. 

„Такава възможност ще се преценява взависимост от ситуацията в съответната страна. Ситуацията в Европа продължава да бъде изключително динамична и сложна. Редица държави обявяват извънредно положение или въвеждат по-строги правила за придвижване. От тази сутрин Германия затваря своите граници с Франция, Швейцария и Австрия. Имаме няколко успешни случая на наши съграждани, които са се върнали у нас. Те ми дават надеждата, че системата работи добре. Оказва се необходимост от съдействие. Имаме 25 български тира, които са деблокирани от словенско-италианската граница. Те пътуват към България“, уточни Дойков. 

Зам.-министърът подчерта, че положението продължава да бъде трудно прогнозимо, а ситуацията се променя много бързо. Той припомни, че от снощи Сърбия също обяви извънредно положение, като няма да допуска чужди граждани на своя територия. Дойков призова българите да не пътуват в чужбина, освен ако не е е належащо.

„В подобна ситуация мисля, че българите да си останат в страните, в които са“, каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във