Банкеръ Daily

Социологът Цветозар Томов:

Няма да има възможност карантинираните да участват в изборите

„Внесените промени в Закона за извънредното положение няма да осигурят възможност на карантинираните да участват в изборите“. Това каза пред БНР социологът Цветозар Томов, бивш член на ЦИК.

Според него проблемите ще дойдат от няколко посоки:

„От една страна, заради капацитета на изборната администрация. С подвижни урни няма да могат да гласуват повече от 20 000 души. А хората, които биха се нуждаели да гласуват по този начин, ако изборите бяха днес, са 40 000. В предишния пик на пандемията обаче те бяха 150 000… Ваксинирането на хората от секционните избирателни комисии е невъзможно. Трябва месец след поставянето на първата ваксина, за да се придобие имунитет. Това означава, че в края на февруари властите вече трябва да знаят кои хора ще са част от СИК. Това няма как да се случи. Трудно също ще се намерят желаещи, които да участват в мобилни секционни комисии, защото това участие ще бъде особено опасно“, обясни той.

„Имаше отчетливо нежелание за въвеждане на гласуването по пощата, което можеше единствено да осигури нормална обстановка за упражняване на вота. Може би защото не се познава този тип гласуване, а и може би управляващите се страхуват от повишена активност на българските избиратели извън страната“, допълни Томов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във