Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да има удължаване на изборния ден

Изборният ден започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа, освен ако няма все още желаещи да гласуват.

Няма да удължаваме изборния ден в България и в секциите в чужбина, обяви говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева по време на брифинг.

„Изборният ден започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа, освен ако няма все още желаещи да гласуват. Изборният ден може да продължи единствено, ако има такива желаещи, до 21.00 часа. Това се отнася и за секциите в чужбина", каза Цанева.

Според нея най-вероятно заради пандемичната обстановка има по-малко сигнали за нарушения и за предизборна агитация в деня за размисъл и в изборния ден. За сметка на това идват сигнали, свързани с епидемиологичните мерки.

По-рано бе съобщено за първа присъда за купуване на гласове. Мъж от град Горни Дъбник, област Плевен, е получил наказание от 11 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, след като е било установено, че е дилър на гласове. 

Разследващите установили, че е предложил суми от 50 и 1000 лв. на двама души, за да гласуват за определена партия или коалиция. Мъжът е направил самопризнания, а след присъдата 2 години няма право да заема изборна длъжност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във