Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да има ротация на председателския пост в парламента

Новоизбраният председател на Народното събрание Никола Минчев от "Продължаваме промяната" обяви, че оглавява новия парламент за постоянно и за този пост няма да има ротация между четирите политически или, които преговарят за коалиция.

Правилникът за работа на 47-ото Народно събрание ще бъде готов още през следващата седмица, посочи  Никола Минчев.

"Ще положа необходимите усилия, за да отговоря на изискванията на институцията. Ще разчитам на заместник-председателите. Екипът е доста сериозен, хора със доста сериозен опит", каза той в кулоарите на парламента.

Влизам с уважение към институцията, знаейки, че това е огромна отговорност. Това каза председателят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев по време на брифинг в парламента.

,,Искам да благодаря на всички колеги народни представители, които ми оказаха тази чест и огромна отговорност да бъда председател на 47-ото Народно събрание. Заедно с всички колеги и с мен като председател ще работим в 47-ото Народно събрание да се води една разумна, конструктивна дискусия по същество, без процедурни хватки, без да превръщаме Народното събрание в място за скандали, а в място за сериозни дейности'', заяви още той. 

Минчев отрече да работи към момента в адвокатска кантора. Напуснал я откакто е в "Продължаваме промяната".

"Нямам договори по тази линия. Влизам с уважение към институцията, знаейки, че това е огромна отговорност. Ще положа необходимите усилия, за да отговоря на изискванията, които самата институция поставя. На кого ще разчитам? Най-малкото на заместник-председателите. Бих казал, че екипът е доста сериозен, с хора с доста сериозен опит", допълни още Никола Минчев. 

Той коментира, че няма да има и ротационен принцип на председателите на парламента, каквато информация се появи в публичното пространство.

Минчев не можа да си спомни кога е получил предложение да бъде предложен за поста на председател на НС, а предложението дошло от председателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"С охраната е голяма разликата, но се надявам, че позицията няма да повлияе на личния ми живот. Ще направя всичко, че да не повлияе и да остана същия човек, който съм", сподели още той.

За заместник-председатели на НС бяха избрани Мирослав Иванов от "Продължамаме промяната", Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП, Ива Митева от "Има такъв народ", Атанас Атанасов от Демократична България и Цончо Ганев от "Възраждане". Ганев беше предложен от парламентарната си група и за председател, но не събра необходимия брой гласове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във