Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да има коалиция ГЕРБ-БСП

Няма да има кабинет ГЕРБ-БСП, стана ясно след 4-часови преговори в парламента между двете партии. Менда Стоянова от ГЕРБ и Янаки Стоилов от БСП изложиха позициите на своите партии след преговорите.

Разбра се, че формациите имат сериозни различия по казуса с Корпоративна търговска банка. 

ГЕРБ настоява БНБ незабавно да назначи международни консултанти в поставената под специален надзор КТБ, които на базата на данните за състоянието й да предложат начини, по които тя да излезе от ситуацията, в която се намира. Това трябва да бъде подкрепено с изчисление какво ще струва на данъкоплатците, обяви  Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ и участник в консултациите.Тя уточни, че скорошното разрешаване на казуса с КТБ е допирна точка във вижданията на ГЕРБ и БСП, но подходът им е различен.

БСП настояват незабавно да се изплатят гарантираните депозити на вложителите. Янаки Стоилов обяви, че трябва да се смени цялото ръководство на БНБ, което е отговорно не само за казуса с КТБ, но и за случващото се в цялата банкова система.

ГЕРБ и БСП постигнаха съвпадение на възгледите по четири от основните приоритети за страната, обяви Менда Стоянова.

Тя посочи, че е постигнато съгласие относно евроатлантическата ориентация на България и спазването на ангажиментите, поети в международни договори, подобряването на бизнес средата и насърчаване на инвеститорите, влизането в европейския банков съюз и създаването на единния енергиен европейски съюз, както и относно възстановяването на доверието на ЕК към България и на плащанията по европейските програми.

Стоянова отбеляза, че по осем приоритета на преговорите не е постигнато съгласие. Сред тях са финансовата и данъчната политика и енергетиката - АЕЦ "Белене" и цената на тока.

Тя посочи, че по два приоритета - проблемът с КТБ и инфранструктурните проекти, двете политически сили имат принципно съгласие, но сериозни различия относно начина, по който трябва да се осъществят.

На разговорите са обсъдени 18 приоритета на ГЕРБ, изведени от кампанията за управление на партията. Направен е и анализ на 12-те червени линии, заявени от БСП по време на предизборната програма, добави Стоянова.

Ръководителят на преговорния екип на ГЕРБ Цецка Цачева изрази задоволство от начина, по който задълбочено и аргументирано са протекли консултациите.

Нови предсрочни избори не са решение на политическата криза, заяви Янаки Стоилов. Той призова да се предприемат незабавни действията за подобряване на ефективността на държавата: подобряване на събираемостта на приходите; решително противодействие на корупцията; МВР, което да не действа като силова структура; регулиране на монополите.

"Оспорваме кадровите промени, извършени от служебното правителство на Георги Близнашки, които са насочени главно към БСП", добави Стоилов.

Той се спря на различията между ГЕРБ и БСП за енергийния отрасъл. "БСП настоява проблемите в сектор енергетика да не се решават с вдигане на цените на тока. Никой не трябва да прибягва до увеличаване на цените на електрическата енергия. Това е нашата позиция", подчерта Стоилов. Според него не е възможно стабилизирането на НЕК, ако не бъдат преразгледани досега действащите договори с някои от производителите на ток, както и с ЕРП-дружествата.

"Без преразглеждане на част от условията, при която функционира българската енергетика, не е възможно стабилизирането на НЕК", категоричен е той.

Той заяви, че БСП е изразила резерви за актуализацията на бюджета. Не приемаме актуализацията на Близнашки, защото ще се увеличат разходите с милиарди, добави Стоилов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във