Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма да има дебат за проектокабинета на ИТН

Председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" отхвърли възможностите да се проведе дебат в пленарната зала за проектокабинета на ИТН. Аргументът ѝ беше, че кандидатът за премиер Пламен Николов обяви, че оттегля кандидатурата си по лични причини. 

Искането за дебат дойде от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Митева прочете постъпилото заявление за отказ от Пламен Николов. Тя уточни, че няма направено предварително предложение от депутати или парламентарни групи за подобна точка в програмата. Председателят на парламента предложи за гласуване дневния ред във вида, в който първоначално бе обявен - без проектокабинета на ИТН и той бе приета от депутатите. 

Председателският съвет не постигна съгласие по въпроса дали оттеглянето на номинирания за премиер от "Има такъв народ" Пламен Николов трябва да бъде гласувано от пленарната зала. В 11.30 часа ще има ново заседание, в което ще се включат юристи от президентството и конституционалисти. Във вторник Митева обяви, че няма да го включи в седмичната програма на депутатите, тъй като Николов е подал заявления до президента и парламента, че оттегля съгласието си да бъде номиниран. Според Митева отказът обезсмисля издадения от президента указ за одобрение на кандидата за премиер и прави излишно гласуването.

На заседанието обаче "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и ГЕРБ-СДС са настояли да има акт, с който парламентът да удостовери свое решение дали приема или не волеизявлението на Пламен Николов, съобщи лидерът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя обвини мнозинството, че е вкарало страната в конституционна криза с казуса с оттеглянето на кабинета след успешно изпълнение мандат за съставяне на правителство.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във