Банкеръ Weekly

Общество и политика

Няма да допуснем застрояване на Странджа, обеща министър Михайлова

Министерство на околната среда и водите няма да позволи застрояване на територията на природен парк „Странджа”, обеща министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Тя говори в парламента на изслушване относно необходимостта от предприемането на спешни мерки и действия от страна на отговорните министерства за предотвратяване презастрояването на природен парк „Странджа” и възможни наказателни процедури от страна на Европейската комисия срещу България за нарушаване на европейското екологично законодателство.

„Гаранция за това са действията на министерството за изменение на общия устройствен план и за изработване на нова екологична оценка, която да отговаря на всички изисквания”, заяви министърът.

Тя посочи, че се разработва проект на стойност 7,6 млн. лв , като договорът е сключен през 2012 г. По него до този момент са изплатени авансовите плащания. Срокът му е средата на 2015 г.

"Сагата с обжалването приключи. Тя ни дава възможност да предприемем действия. Промяна на плана и екологична оценка – това докладвах и аз, и министър Терзиева. Само по такъв начин можем да предприемем мерки след решението на съда", каза още Михайлова.

„Ние ще концентрираме усилията си и ще подкрепим изработването на план за управление или схема за устойчиво управление на природен парк Странджа. Ще работим много усилено”, добави Михайлова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във