Банкеръ Daily

Румен Радев:

Няма да допусна въвличането на България в конфликта в Украйна

Президентът Румен Радев заяви, че няма да допусне въвличането на страната ни във войната в Украйна.

"Като държавен глава няма да допусна въвличането на България в този конфликт. Избран съм, за да отстоявам сигурността на българите и мира в България. Цената на войната я плащат гражданите, а не телевизионните проповедници. Моята грижа са хората", каза президентът.

Държавният глава коментира и първите 100 дни на кабинета Петков.

"Тези кризи не дават толеранс на българските граждани и на бизнеса, цените растат. Аз очаквам правителството да се фокусира върху гарантирането на енергийната и продоволствената сигурност. Все още хората очкават резултати. Учудващо за мен и объркващо за много хора е системното отстраняване на кадрите на служебните правителства, които разкриха множество корупционни схеми, от които реално започна промяната. Много надежди са свързани с това правителсво, но и много са и очакванията и очакванията са свързани с много по-бързи резултати", заяви президентът Румен Радев.

"Очаквам не само посланикът на Руската федерация, а всички посланици в България да работят, да се изявяват в рамките на своя статут, с уважение към българските институции и суверенитет“, заяви президентът в отговор на въпрос във връзка с клип на посолството на Руската федерация, публикуван по-рано днес, който показва изстрелване на ракети от руски установки по военни обекти в Украйна.

Държавният глава приветства решението ЕС да прави съвместна покупка на газ.

"Войната определено ще принуди Европейския съюз да действа много по-солидарно", заяви Румен Радев. По думите му, ако съвместните покупки на газ се осъществят, това ще бъде успех и за страната ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във