Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма цялостен модел за културна политика

Днес беше внесена глътка въздух, но в една особена ситуация на рационалния консерватизъм на аудиторията – човешкият страх да се влезе в зала и да не се събират хората на големи групи. Това ще отнеме време... Ще трябва да се мисли върху много аспекти и детайли върху постъпковото отваряне на културните институции“. Това коментира пред БНР Диана Андреева от „Обсерватория за икономика и култура”. Според нея паралелно с неволите по затваряне на културните дейности в глобален аспект лекарите диктуват ситуацията.  

„Сега се разхлабват мерките, но ни предупреждават за нова вълна през есента и зимата. Вероятно отново ще се налага затваряне и карантина. Онлайн пространството трябва да бъде една алтернатива и да не спира да създава културни дейности“, поясни тя.

Андреева допълни, че има неизвестност в бюджета на Министерството на културата, където са предвидени проекти и субсидии по различните изкуства в размер малко над 6 млн. лева. „Днешното изявление (на министъра на културата Боил Банов – бел. ред.) за пускането на програми, например – за музикално-сценичното изкуство и за театралното изкуство в размер по 500 000 лева, е далеч под сумата, обявена в програма „Сценични изкуства“ с приет бюджет от близо 2 млн. лева... Има и друг въпрос, ако идват допълнителни 5 млн. лева, защо субсидиите за творчески проекти остават в снижен обем. Тоест, защо говорим за 5 млн. лева, разпределени по програми, и какво се случва с тези 6 млн. лева, съгласувани по републиканския бюджет”, коментира Диана Андреева.

Тя подчерта, че страната ни няма алтернативни източници на финансиране в областта на културата и няма цялостен модел за културна политика

„Сега е подходящ момент да си кажем, че това, което се е случвало дотук 30 години в културната политика, е било с палиативни мерки, необходим е цялостен модел с различни инструменти за финансиране. Това е работа на Министерството на културата“, посочи Андреева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във