Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма българи в екипажите на атакуваните танкери

По информация на посолствата на България в Иран и Катар няма данни за български граждани, които да са част от екипажите на двата танкера, атакувани в Оманския залив. Всички членове на екипажите са били евакуирани, има данни за един леко пострадал, съобщиха от Външно министерство. 

Дипломатическата мисия на България в Техеран, както и посолството ни в Доха, акредитирано и за Оман, са в контакт с местните власти по случая.

При необходимост българските граждани могат да потърсят съдействие в посолството ни в Иран – на тел. +98 21 88 77 56 62 и в посолството ни в Катар – на телефон +974 44 12 00 23.

Два петролни танкера бяха обстрелвани днес с торпеда в Оманския залив. 44 моряци от екипажите на двата кораба са били спасени.

Оманският залив, който се намира в края на Ормузкия проток, е едно от най-стратегическите места в света по отношение на петрола. Това е жизненоважният маршрут на танкерите, по който всяка година преминава 30% от добива на суров петрол на стойност стотици милиони долари. В началото на май САЩ изпратиха там самолетоносача "Ейбрахам Линкълн", заедно с бойна група и тежки бомбардировачи Б-52. Мотивът - план на Иран и съюзниците му да застрашат американските сили в региона. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във