Банкеръ Daily

Общество и политика

Няма „Аз“, няма „Имам“... Ще стане ли проф. Минеков ректор догодина?

Днес (17 декември), в Галерия „Академия“ (част от Националната художествена галерия) бе открита изложба, вдъхновена от цитата на Бекет – „Няма „Аз“, няма „Имам“, няма  „Съм“. В нея участват Анжела Терзиева, Божидар Бояджиев, Васил Абаджиев, Виолета Танова, Габриела Петрова, Гергана Николова, Георги Пасев, Елеонора Терзиева, Елза Томов, Емил Желязков, Иван Абаджиев, Иван Костолов, Ива Косева, Лазар Лютаков, Моника Тошева, Петя Димитрова, Симеон Стоилов, Свилена Колева, Юлиан Станкулов, Касандра Йонева, и Яамур Тезджан.

Художниците, в тон с автора на романа „Думи няма“ – ирландският драматург Самюъл Бекет - поставят под въпрос егоизма, въстават срещу нагона за притежание и дори отричат смисъла на съществуването. Тази изложба идва тъкмо навреме, защото финансовите неуредици на Националната художествена академия са във фокуса на общественото внимание. И то със страшна сила!

Преди седмица стана ясно, че бюджетът на НХА за тази година е изчерпан и вече втори месец преподавателите не получават възнаграждения. Академията е с дефицит от около 800 000 лв., които няма как да бъде покрит с последния транш от Министерството на финансите за 2019-а - около 220 000 лева.

Ректорът проф. Николай Драчев направи опит да успокои обществеността, че занятията не са застрашени, тъй като пари за вода, ток и парно има. Но... "номерът" не мина.

После дойде ред на оправданията, че според одиторите на Сметната палата нарушения нямало, а за всичко била виновна счетоводителката, която заблудила всички за всичко. 

Накрая стана ясно, че преподавателите са финансирали "работодателя" си: пътували са за своя сметка до Бургас, за да преподават в тамошния филиал на Акдемията.

А "черешката на тортата" бе бучната тия дни, когато гръмна вестта, че студентите се отказват от стипендиите си в полза на своите преподаватели.

Резултатът, поне засега, е приемлив. Професор Драчев подаде оставка, управлението на НХА бе поето от заместник-ректора доц. Бойка Доневска, единственият кандидат за поста "Ректор на Националната художествена академия" е проф. Велислав Минеков – един от отявлените днешни дисиденти и борец срещу статуквото във всичките му разновидности. Изборът е насрочен за 15 януари 2020 г., което - като извадим почивните дни по Коледа и Нова година - си е след... една-две работни седмици.

Големият въпрос е има ли шансове проф. Минеков за победа?

Син е на известния скулптор Величко Минеков. С политическата и гражданската си активност оставя далеч зад себе си дори парламентарната и извънпарламентарната опозиция. Освен това е върл опонент на бившия министър на културата Вежди Рашидов, участник е в Движение "България на гражданите“ и е неприкрит сподвижник на идеята "Мая Манолова - столичен градоначалник!"

Велислав Минеков е завършил скулптура през 1986 г. в Художествената академия (в класа на Димитър Даскалов). По-късно специализира металодизайн в Хамбург - при проф. Юрген Бирт. Прави самостоятелни изложби в Турция и Германия. А през 2014 г. става един от 100-те финалисти на един от най-големите конкурси в света, провеждан в китайския град Фуджоу - с творбата си “Копиехвъргач”.

Като преподавател в НХА, Велислав Минеков помага на студентите си да организират две изложби - "Скрап" (2007 г.) и "Живи в метал" (2010 година).

През 2011 г. е номиниран за „Човек на годината“ - заради критичната му позиция срещу тогавашния министър на културата Вежди Рашидов, предложил премиерът Бойко Борисов да бъде приет за почетен член на Съюза на българските художници. Същата година се обявява и срещу създаването на „Музей на тоталитарното (социалистическо) изкуство“.

През 2012 г. проф. Минеков критикува ремонта на паметника на "Цар Освободител" (на Арнолдо Дзоки). Противопоставя се и срещу идеята на Вежди Рашидов за "Българския Лувър“. В сегашния му вид, разбира се.

При такава биография, ректорското бъдеще на проф. Велислав Минеков не изглежда кой знае колко безоблачно и розово. А мотото на изложбата, с която започнахме, да е "писано" специално за него.

Макар че... казва ли ни някой какво се върти из главите художнически?

Facebook logo
Бъдете с нас и във