Банкеръ Daily

Бившият министър-председател Кирил Петков:

Някакви бордюри не са завършени, но тръбата е пълна

"Кадрите, които видяхме – да, сигурно някакви бордюри не са завършени, но тръбата е пълна с 40 бара."

Така Кирил Петков отговори на твърденията на МРРБ, че в газовата връзка с Гърция газ няма. Той бе категоричен, че е важно тази връзка да влезе в експлоатация, защото цената на количеството, което минава през тръбата, пада от 140 евро на около 30 евро. Толкова е голям маржът между пазарните цени на газа в момента и цената на газа, който ще тече по тази връзка.

Ето защо ние нямаме право с нито един ден да забавим пускането на връзката, подчерта Кирил Петков

По отношение на служебния кабинет той коментира, че по принцип не трябва да се позволява на този институт на служебното правителство да продължава за повече от мандата, за който е решен.

"Самият институт на служебното правителство дава на един човек цялата власт. Опасността е, ако дадем цялата власт на един човек за дълго време, независимо кой е той" - поясни бившият премиер. Той обаче отбеляза, че служебното правителство е и нещо хубаво – дава възможност на нови лица да излязат напред и да пробият през статуквото.

Петков призна, че е оптимист за следващия български парламент.

"Миналия парламент само 4 депутата не ни достигнаха, за да имаме 121 депутата. С правилната кампания, правилното информиране, този път тези 4 депутата ще са от другата страна. Ако всички се обединим около тази цел, вярвам, че е абсолютно възможно. Ако имаме тези 121 депутата ще продължим това, което започнахме" - подчерта Петков.

Той обясни, че втори път не би влезъл в коалиция, където има "троянски кон". Причината - пред обществото получаваш целия негатив от общото управление, като освен това репликата -"ама имахме "троянски кон" вътре" звучи като оправдание.

За своя огромна грешка Петков посочи призива да се даряват заплатите за Украйна. За ГЕРБ коментира, че няма бъдеще, докато Борисов е техният лидер.

"Ние няма да направим никаква коалиция с ГЕРБ, докато Борисов ги управлява. При него проблемът е много ясен - той е правил много грешки и според мен престъпления. Той няма как да позволи да се направи съдебната реформа, която на нас ни трябва, по една много проста причина - ако я направим, той ще влезе в затвора", предупреди Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във