Банкеръ Daily

Общество и политика

НФСБ внесе законопроект - "втора крачка срещу пандемията от хазартната зависимост"

"Внесохме законопроект, който е втората крачка срещу пандемията хазартна зависимост." Това съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов и зам.-председател на парламента по време на брифинг в Народното събрание.

"Вчера в деловодството на Народното събрание с моите колеги внесохме законопроект, който подготвяме от доста време. Той е втората стъпка, която сме ви обещали, че ще предприемем срещу пандемията хазартна зависимост. Успоредно с коронавируса, България продължава да е потърпевша от тази болест, наречена хазартна зависимост. Прекалено широко са разпространени във всички български градове всякакви зали, които упражняват и предлагат хазарт. Това са основно казина, бинго, игрални зали", каза Симеонов.

Лидерът на НФСБ припомни, че от 2018 г. партията му е поела ангажимента това да се намали и ограничи максимално.

Патриотичната формация предлага да съществуват зали за хазартни игри само в 10-те национални курорта, петзвездните хотели и в районите на граничните пунктове, за да се възползват от услугата чужденци.

"Обмислили сме всичко. Гледаме да не ощетим когото и да било. Просто невероятно елегантни и внимателни сме този път", подчерта Симеонов.

Той обяви, че с ГЕРБ подготвят законопроект за промяна в Закона за хазарта, който в свързан по-скоро с цялостното преустройство и премахването на Комисията по хазарта.

"Обсъждали сме и тези наши предложения. Надявам се да бъдем подкрепени, защото това е едно естествено продължение на битката, която започнахме с бизнеса на Васил Божков. Тогава успехът беше постигнат буквално за няколко седмици", заяви още лидерът на НФСБ.

От партията на Симеонов предлагат закриването на хазартните обекти да приключи до края на 2025 г. 

Над 600 казина и игрални зали ще бъдат закрити поетапно. Те по естествен път ще бъдат затворени с изтичането на лицензите им. Но след изтичането на въпросния период от 5 години ще бъдат закрити абсолютно всички обекти, независимо дали са с изтекли лицензи или не. Следващата година трябва да бъдат затворени 49 зали, именно поради изтичане на разрешителните им.

"Трябва да дадем възможност на собствениците, които са направили инвестиции с милиони, все пак да имат възможност да пренасочат бизнеса си в друга посока и не на последно място, естествено, държавният интерес, който е тези постъпления да не се спират рязко, а да бъдат постепенно редуцирани", допълни председателят на НФСБ.

На въпрос дали очаква реакция на бизнеса и какви ще са загубите, Симеонов отговори, че загубите са пресметнати и неслучайно е даден срок до 2025 г.,тъй като тогава  дотогава ще изтекат разрешителните на близо две трети от тези казина и игрални зали, а собствениците им няма да имат право на юридически претенции.

По думите му останалата част ще приключат до 2025 г., но те така или иначе са използвали голямата част от своя лиценз.

"Те са реализирали съответно приходи, с които са могли да си възстановят инвестициите и съответно да работят на много сериозна печалба. Дали очакваме реакция на бизнеса? Не бих определил този бранш като бизнес. Това са скромни инвестиции и сериозни постъпления", изтъкна зам.-председателят на парламента.

Той все пак прогнозира, че ще има реакция от страна на бранша и припомни недоволствата срещу правилата за шума.

"България беше първата държава, която стана място на масов, може би около 1000 човека протест на мутри и мутреси в Слънчев бряг. Имаше такъв протест срещу проверките ми в нощните заведения, но това не попречи на механизма да си върви и да си свърши работата. Кучетата ще си лаят, но керванът ще върви", констатира Валери Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във