Банкеръ Daily

Общество и политика

НФСБ внесе искане Сотир Цацаров да провери Комисията по хазарта

Депутатите от НФСБ внесоха  искане до председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров да бъдат проверени имуществото и приходите на съставите и ръководствата на Държавната комисия по хазарта през последните пет години.

Искането е и по повод започналата проверка от специализираните органи за установяване на нередности в дейността на Комисията по хазарта.

"Членовете на Комисията по хазарта трябва да бъдат проверени по отношение на това дали доходите им съответстват на декларираното. Съгласно чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията съставът на Държавната комисия по хазарта влиза в обхвата на лицата, заемащи висши публични длъжности, които имат задължението да декларират пред КПКОНПИ имуществото и конфликт на интереси", се казва в съобщението.

Вчера парламентът одобри на първо четене промените в Закона за хазарта, внесени от зам.-председателя и лидер на НФСБ Валери Симеонов. "За" гласуваха 116 народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти", против бяха двама, а 68 се въздържаха. Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз.

Законът дава задължение в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

В поправките е заложено и задължение частните лотарии да изплатят вече спечелените суми. Идеята е печалбите, които не са раздадени към датата на прекратяване на игрите, да се изплатят до края на юни 2021 година. Ще е възможно и разсрочено изплащане, но то трябва да приключи до края на 2025-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във