Банкеръ Daily

Общество и политика

НФСБ ще предложи на Коалиционен съвет през следващата седмица мерки за затворените бизнеси

НФСБ ще предложи още мерки за подпомагане на затворените бизнеси на Коалиционен съвет, който очакваме да проведем през следващата седмица. Това заяви пред Канал 3 зам.-председателят на НФСБ и парламентарната група на „Обединени патриоти“ Борис Ячев. По думите му – винаги когато мерките се обсъждат в Коалиционен съвет, в колективен орган  - те се оказват далеч по-ефективни, отколкото, когато се взимат от един човек, пък било и то премиера.

Борис Ячев припомни, че мерките, с които само за няколко месеца българската икономика започна да стъпва на краката си след голямото ограничение през март, април, май – като ваучерите, намаляването на ДДС на 9 % за отделни сектори, са били обсъдени именно на Коалиционен съвет и са дали резултат.

Така, както Валери Симеонов анонсира в сряда, НФСБ ще предложи трансформация на мярката 60/40 и възможността за компенсация от 80 % на затворени обекти като наемателите в големите МОЛ-ове, които при наложените мерки ще са най-потърпевши. „Ще предложим процедурата да бъде максимално олекотена – това, което и бизнесът иска. Тук НАП може да играе с водеща роля с предоставяне на бърза информация за обороти и печалба, за да достигнат парите по-бързо до бизнеса“, посочи Ячев.

"Валери Симеонов още от началото на месеца призова да се затворят училищата и детските градини, тъй като децата, слава богу, не боледуват, но те са най-големият преносител на болестта. Мерките, приети сега, са внимателно обмислени и целят да не се струпват хора, да се пази дистанция. Те са наложителни. С оглед на ситуацията, най-лесно беше да се обяви тотална карантина. Но не го направихме, за да няма фалити.  Този вариант на мерките щади икономиката и бизнеса ", обясни още депутатът.

"За затваряне на зимния туризъм са държави, които не разчитат прекалено на такъв туризъм. Българските курорти са добре защитени и всички мерки се взимат, за да не се разпространява  COVID-19", убеден е Ячев.

Бюджетът за 2021 г. е внимателно разчетен, така че да отговори и на противоепидемичните и на антикризисните икономически мерки, насочен както към здравната система и болниците, към уязвимите социални групи, така и към бизнеса, подчерта Борис Ячев. И даде пример: – увеличаването на пенсиите от 250 на 300 лв., заложено не само в предизборната програма на „Обединени патриоти“ и НФСБ, но и в управленската програма на коалицията. Към това прибавяме и 50 лв. допълнително, които пенсионерите ще получават до края на март 2921 г., както и 120 лв. за ваучери за храна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във