Банкеръ Daily

Сигнал до главния прокурор

НФСБ се опасява от манипулиране на вота

НФСБ внесе сигнал до главния прокурор заради опасения от манипулиране на изборите. В него председателят на партията Борис Ячев настоява да бъде извършена проверка на процедурата по назначаване на ИТ специалисти от ЦИК, открито свързани с "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Хора, свързани с двете политически формации не само ще имат достъп до всички устройства, но и участват в разработването и внедряването на софтуера, който ще изчислява резултатите от машинното гласуване, твърдят от НФСБ.

Формацията посочва, че докато Божидар Божанов - член на ръководството на партия "Да, България" е министър на електронното управление, изпраща до ЦИК готови правила за провеждане на изборите на 2 октомври със закупените от държавата близо 13 хиляди машини.

В сигнала до главния прокурор и до служебния премиер се твърди, че Божанов настоява изборната администрация да наеме външни експерти, на които да бъде осигурен пълен достъп до машините за гласуване, както и същите да контролират генерирането и внедряването на софтуера, който трябва да се инсталира на всяка машина.

Тези външни експерти са свързани помежду си, твърдят от НФСБ и поясняват, че трима от общо петима ИТ експерти вече са имали достъп до устройствата на последния парламентарен вот, спечелен от "Продължаваме промяната" и те отново са предложени на ЦИК.

Партията настоява за обстойна проверка и спешни действия за гарантиране на прозрачен вот.

Facebook logo
Бъдете с нас и във