Банкеръ Daily

Общество и политика

НФСБ предлага драстично орязване на заплатите при отсъствие от зала

Народните представители от НФСБ внесоха в деловодството на Народното събрание промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Част от предложенията засягат финансовите правила – променят се алинея 3 и алинея 4.

"Сега действащата алинея 3 постановява, че при неоправдано отсъствие от три поредни или общо пет пленарни заседания за съответния месец на народния представител - се прави удръжка, равна на две трети от месечното му възнаграждение, и Народното събрание не поема повече от една трета от допълнителните му разходи по чл. 11. С предложената промяна при неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за съответния месец на народния представител се  прави удръжка в размер на месечното му възнаграждение и Народното събрание не поема допълнителните му разходи по чл. 11“, се казва в мотивите.

Освен това, отпада правилото, че в този случай народният представител ще получава една трета от възнаграждението си, като така ще действа единствено разпоредбата на ал.1, чл. 13 от Финансовите правила, съгласно която при неоправдано отсъствие от пленарно заседание на народния представител се прави удръжка, равна на дневното му възнаграждение, без значение колко дни отсъства без причина.

Според НФСБ този начин на определяне на възнаграждението е по-справедлив, като народният представител ще получава възнаграждение единствено, ако участва в пленарни заседания или при отсъствие по уважителни причини. Хората на Валери Симеонов смятат, че е обосновано при отсъствие на три поредни или от общо пет заседания през месеца да не се поемат допълнителните разходи на народните представители по чл. 11 от Финансовите правила.

ОТ НФСБ предлагат също така, ако народен представител участва в по-малко от половината гласувания в едно пленарно заседание – да му се удържа една втора от дневното му възнаграждение. "Гласуването на законопроекти и проекти за решения е едно от основните задължения на народния представител, като по този начин той изразява позициите и защитава интересите на тези, които са го избрали. Ето защо, неизпълнението на това задължение следва да бъде скрепено със съответна финансова санкция", заявяват в мотивите си вносителите.

От НФСБ предлагат още допълнение на чл. 55, като се създаде нова алинея 5, в която да се регламентира максималния брой процедури по начина на водене по точка от дневния ред на парламента, на които една парламентарна група има право. "За съжаление, през последните години, а особено – през последните месеци от работата на Народното събрание, се наблюдава груба злоупотреба с тази процедура. Тя се използва за политически декларации, лични обяснения, междуличностни нападки, но не и за да бъдат посочвани нарушения при воденето на заседанието", са категорични от партията на Симеонов. Затова те смятат, че с предложеното ограничение ще се дисциплинират както отделните народни представители, така и парламентарните групи да не злоупотребяват с тази процедура и по този начин да не се отнема парламентарно време за дебати по същество.

Предложението им е по повод напускането на парламента от парламентарната група на "БСП за България" заради промените в Изборния кодекс и подмятанията от ГЕРБ миналия петък за пълно отрязване на заплатите на социалистите. Тогава Корнелия Нинова поиска това от председателя на парламента Цвета Караянчева - левите депутати да не получават никакво възнаграждение, нито командировъчни и пари за бензин. Но Шефката на Народното събрание отговори, че няма как да го направи еднолично, тъй като по правилник на тях им се полага 1/3 от заплатата и от безотчетните средства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във