Банкеръ Daily

Общество и политика

НФСБ, ГЕРБ и ДПС ще гласуват срещу президентското вето

Депутатите от НФСБ ще гласуват против ветото на държавния глава върху промените в Закона за държавния бюджет. Това стана ясно след изказване на лидера на партията Валери Симеонов, който обясни, че не се притеснява от разногласията в малката коалиция.

"Ако се приеме ветото, това означава, че партиите ще бъдат лишени от възможност да бъдат финансирани. Тогава остава единствената възможност - бавна смърт на малките партии и на опозицията. Никой няма да даде пари на малка партия, на опозиция, а ще дават само на тези, които управляват", посочи Симеонов.

Според лидера на НФСБ в България бизнесът е зависим от политиците, които управляват, затова той не е съгласен с твърдението на Румен Радев, че партиите щели да станат зависими от фирмите. Той допълни, че са публично известни комисионните, които се получават при изграждането на инфраструктурни проекти и при концесии. "Не мога да се сърдя на президента, той нито е бил в политиката, нито в бизнеса, той идва от авиацията", каза още Симеонов и обобщи, че президентът трудно можел да се ориентира и лесно можел да се подведе.

ДПС също няма да подкрепи ветото на държавния глава. Депутатът Хамид Хамид определи като неточни и неверни някои от съображенията, залегнали в мотивите на ветото на Румен Радев. Хамид припомни, че този модел на финансиране е действал в България до 2005 г. и няма как да се приеме, че тогава и финансирането, и партиите са били в противоречие с Конституцията. По думите му всичко под 11 лева партийна субсидия е равно на нула. От Догановата формация все пак не виждат популизъм в мотивите на президента, тъй като той си имал свои собствени тези, което пък било негово право. 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) от своя страна заяви, че ветото е очаквано, тъй като това била честа практика от страна на Радев. От ГЕРБ също се обявиха против мотивите на президента.

От БСП обаче ще търсят всички възможности за атака срещу отвореното партийно финансиране. Това стана ясно от думите на червената лидерка Корнелия Нинова. "Наистина това широко отваряне на врати на икономически и финансови интереси към политиката е вредно не само за партиите, а и за парламентаризма и демокрацията в България", категорична бе Нинова.

Заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов каза, че депутатите от неговата партия ще подкрепят президента. Той обаче изрази съжаление, че Румен Радев не е имал смелост да наложи вето и върху драстичното орязване на субсидиите от 11 на 1 лев на спечелен глас.

„На първо място трябва да отбележа, че мотивите на ветото почти дословно повтарят наши мотиви, изложени в залата. Ние сме готови отново да гласуваме по същия начин и да се обявим против приватизацията на партиите на практика, която се наложи с тази промяна в закона. Единственото, за което мога да съжалявам, е, че на президента не му стигна до края смелостта да върне и едното левче субсидия. Реално това са двата основни елемента, чрез които се желае да се промени политическата система в един труднопрогнозируем вид“, обясни Веселинов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във