Банкеръ Daily

Общество и политика

НФСБ е против да се увеличават правомощията на президента

За нас е неприемливо увеличаване на правомощията на президента. Това е опасно”. Това заяви пред Нова ТВ депутатът от НФСБ Валентин Касабов. "Нашето мнение е, че Радев е неадекватен, не е на мястото си. Трябва да има някакъв диалог, а има размахване на пръст. Страшното е, когато стадото се възприема като глутница. Време е овчарят да вкара стадото в кошарата. Не може 300 човека да ограничават правата но милиони граждани", коментира той днешната ситуация в страната.

"Какво изобщо се случва в държавата. Един хаос. Виждаме какво се случва и на улицата – тълпата нападна майка с две деца. От президента, БСП или бившия омбудстман да сте чули нещо. Да сте чули нещо от майките „Системата ни убива“ – не сме чули…Да напсуваме една майка с две деца – това ли е мярката на улицата", попита  Касабов, според когото протестиращите срещу властта са 200-300 души, повечето платени, а "господарят е в Дубай”.

Според зам.-председателя на НФСБ, протестът почнал с плащания по 150 лв. на човек след промените в Закона за хазарта, които спряха хазартният бизнес на Васил Божков. "Страшното е когато тълпата, стадото, в един момент се вземе за глутница. Крайно време е овчарят да размаха тоягата и да вкара стадото в кошарата", поясни Касабов.

Попитан какво точно трябва да стане, отговорът беше, че не можело 100-200-300 души да ограничават правата на останалите граждани. "Изкараха ковчези, бесилки, утре ще почнат да разстрелват ли?", попита Касабов. "Ще се върне суверенът, ще се върнат работещите, осъзнатите хора, ще тръгнат на работа и ще водят децата си, няколко гащника ли ще ги спрат", каза още той. 

Що се отнася до новия проект за Конституция, който внесе в Народното събрание ГЕРБ, Касабов обясни, че като отделна партия НФСБ има свои виждания за процесите в България. Тепърва предстоят разговори по този проект, а в партията не са разисквали при какви условия ще сложат подписите си под този документ.

Касабов каза и че не очаква нищо на 2 септември, когато се готви голям протест за завръщането на депутатите на работа. "Хайде стига, 60% подкрепа за протеста – къде са, като на улицата излязат 200-300 души", картинно коментира той. "Не сме поставяли изрично условие да се подпишем под ново предложение за Конституция, предстоят 2 месеца разговори, заяви Касабов за новата конституция. 

И добави нещо стряскащо на фона на предишните си думи: "Всичко това (бел. ред. – с Конституцията) се случва заради дневния ред на обществото, но това не е улицата". И се защити, че "ние не сме измислили процедурата", когато беше попитан дали между 2 и 5 месеца обсъждания на проект за Конституция и свикване на Велико народно събрание (ВНС) не е просто печелене на време, за да остане правителството на власт. Касабов призна и че било въпрос на съвест колко дълго ще работи евентуално ВНС.

Ние сме различни партии, нормално е да имаме различни гледни точки – с различието се раждат хубавите неща, е тезата на Касабов.

По думите на Касабов, категорично НФСБ не е съгласна да се увеличават правомощията на президента. "Това е искане на ВМРО. Ако президентът е човек с манталитета на Радев, ще се лее кръв, ще има гражданска война", смята Касабов.

Зам.-председателят на НФСБ уточни, че те имат категорични и принципни позиции по много въпроси, свързани с промените, които предлагат ГЕРБ. Но партията ще излезе с официално становище по проекта за нова Конституция. 

Касабов припомни, че от доста време чуваме – искаме ВНС. Но когато обявиха ГЕРБ, че внасят проект за нова Конституция и свикване на ВНС – тези, които преди това го искаха, се отказаха от това. "Е, какво искат тогава – Корана ли?", попита депутатът.

Той не подкрепи да има парламент със 120 депутати, както и да има силен мажоритарен елемент при гласуването. За намаляване на депутатите сме, но не и да са 120, уточни той.

И призна, че не е говорено дали да бъде прекъснат мандатът на сегашния главен прокурор Иван Гешев и председателите на върховните съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков.

Касабов определи Иван Гешев за "свестен главен прокурор". И каза, че се чуди какво става в държавата – от една страна бил президентът, който си представял, че България е още тоталитарна казарма и вдигнал знамето с "черепа и костите". Той е голямо недоразумение, смята Касабов. Според него, целта е хаос в България.

На въпрос дали "Обединени патриоти" ще бъдат използвани, Касабов отвърна, че ще се види на изборите. А попитан за ДПС и че техните депутати са нужни, за да се одобри нова Конституция, Касабов коментира, че НФСБ не си говори с ДПС, но имало "колеги от БСП", които били мъдри и разумни извън Корнелия Нинова и от тях можело да дойде съгласие и да се получат необходмите 160 гласа за приемането на закона за свикване на ВНС.

Валентин Касабов коментира и резултатите на социолозите за обществените нагласи. "Ние сме някъде между 5 и 6%, макар че на много им се иска да сме под чертата. Резултатите за партията на Слави Трифонов са доста завишени. Но това е моментна снимка, има време до изборите и никой не знае как ще се променят обществените нагласи", обясни сдържаната си позиция той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във