Банкеръ Weekly

Общество и политика

Незнайко в страната, която управлява

Снимка: БНР
S 250 67e40d3a 97fa 48dc a3fd 6b1422317600

Бойко Борисов управлява вече осма  година и вече надмина  Стефан Стамболов по престой на премиерския стол. Но се оказва, че за много работи, случващи се на подопечната му територия, научава едва в последно време. Така например на конференция на тема "Потребителското право и политика за защита на потребителите днес. Можем ли да се справим по-добре?", проведена в София в понеделник (30 април) и в присъствието на еврокомисар Вера Йоурова, Борисов научи, че на източноевропейските страни и тези от бившия соцлагер се пробутват хранителни продукти "второ качество". Премиерът много се възмути на "този умник", който е решил, че българското бебе обича по-малко мляко и повече палмово масло.  Борисов заплаши, че ще гощава европейските лидери с храните, които ни продават големите западни търговски вериги и обеща, че ще бъде безкомпромисен по темата с двойния стандарт.

 "Единството на Европейския съюз означава един стандарт. Тези, които сме по-изостанали... Но ние не сме виновни. Когато са седнали Сталин, Рузвелт и Чърчил и са разпределили света, ние сме попаднали от тази страна на бариерата. К'во сме виновни ние? И сега бързаме, искаме, дисциплинирани сме да наваксаме", заяви Бойко Борисов. Но и думица не обели, че за различното качество и цени на едни и същи продукти в богатите западни страни и бедните източноевропейски се говори от няколко години, правят се проучвания (Агенцията по храните направи две само през последните месеци), обсъжда се на форуми. БСП дори направи преди два месеца опит да отмени част от непазарните практики на чуждестранните хипермаркети у нас чрез Закон за търговските вериги. Техният законопроект не само че беше отхвърлен от управляващото мнозинство, но ГЕРБ обвини социалистите в популизъм и "антиевропейска реторика". Най-големият шум против двойните стандарти на ЕС за хранителните продукти вдигна обаче Вишеградската четворка.

Но залисан в разплитането  на балканските и европейските възли, българският премиер е пропуснал всичко това и добре, че беше тази конференция в рамките на нашето европредседателство, за да научи.

Също така едва преди две седмици премиерът научи за бездушието и бюрокрацията на тромавата администрация и на централно, и на местно ниво. И го научи от телевизионен репортаж за многогодишното ходене по мъките на една майка на дете с увреждане. И даже сълза отрони, потресен от безчовечните чиновници.

"Когато един човек не може да държи контрол върху управлението на страната, той се оттегля. Не му прилича да хленчи и да си измива ръцете с оправданието, че не знае какво прави държавната администрация отдолу догоре", коментира поведението на премиера Бойко Борисов бившият заместник-председател на ДПС, сега изявяващ се като политически анализатор Осман Октай.

Преди седмица пък Бойко Борисов научи, че БНР има четири оркестъра. И го научи, когато музикантите дойдоха да свирят под прозорците му в Министерския съвет в знак на протест срещу мизерните си възнаграждения и с искане за увеличаване на субсидията на националното радио. "Не знаех, че нашето радио има четири оркестъра. Може и да станат пет, може и шест - мислех, че съвсем друга е неговата функция, но се разбра, че има и четири оркестъра", призна раздразнено министър-председателят. Вероятно до този момент си е мислел, че радиото има само пропагандни функции. Е, и да казва новините на всеки кръгъл час. И да информира за времето.

"И гвардейците, и МВР имат (оркестри)… В края на краищата има и пазарен принцип - изнасят се концерти, купуват се билети и се издържат", даде мъдри съвети държавникът.

Да, човекът, който почти осем години управлява България, никога не е чувал за Симфоничния оркестър (създаден през 1948 г.), Народния (1952 г.), Биг Бенда (1960 г.) и Смесения хор (1952 г.), които са световноизвестни. Тяхното предназначение е да правят предимно студийни записи за "златния фонд" на БНР, но изнасят и концерти, донесли на България десетки награди и отличия. Може би е излишно да питаме за Детския радиохор, когото в Япония носят на ръце. В Страната на изгряващото слънце малките певци са изнесли близо 500 концерта в над 150 града по време на своите осемнадесет концертни турнета там. Ще се окаже, че премиерът ни и за тези талантливи деца, пели на четири континента, не е чувал. Логично е! Той е във властта от 2001 г. (главен секретар на МВР, столичен кмет, премиер), но досега не се е чуло някое културно събитие да се е провело под негов патронаж.

Всъщност  той е в неведение за много неща, свързани с културата, изкуствата и науката в страната, която управлява. Но не е само това. Очевидно и хабер си няма за феодалния начин, по който се управляват общините, за местните дерибеи  бизнесмени, превърнали хората там в съвременни роби.

Борисов не знае и за корупцията - затова твърди, че я няма, и за кражбите от еврофондовете, и за раздаването на обществени поръчки на "наши" фирми. И за некачествените скъпи ремонти не знае. И за вземането на комисиони от висши чиновници и общинари не знае.

Ето защо  когато започне да се хвали Борисов, описва една цветуща България с магистрали като слънце, с почти тичаща нагоре икономика, с работещи заводи и блъскащи се на опашка инвеститори, с нисък бюджетен дефицит и външен дълг, но най-вече с богати граждани, които не се спират да пътуват в чужбина.

Просто  човекът не знае какво е истинското положение в държавата. Това е! А ние си мислехме, че лъже юнашки.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във