Банкеръ Daily

Общество и политика

Независимите депутати се включват в работната група на ПП

От понеделник независимите депутати, напуснали ИТН, ще се включат в работната група за съставяне на програмата на кабинет с мандат на ПП. Това обяви кандиат-премиерът Асен Василев след срещата с петима от напусналите ИТН. До петък всеки един от тях ще обяви дали ще подкрепи състава на кабинета, или не. 

"Имаме много допирни точки. Това, което нас ни интересува, е ясна законодателна програма и ясна програма за действие. От утре започваме да работим по програмите. Всеки от нас ще изясни - дали ще подкрепи, дали не. Национално отговорното поведение е да има правителство", каза независимият народен представител Иво Атанасов. "Обединяващите приоритети са антикорупциоцнното законодателство, промените в КПОКНПИ, съдебната реформа. Ще бъде развита програма в тази посока", добави той. И подчерта, че не е разговарял с никого от "Има такъв народ". "Не съм звънял на никого от колегите, всеки е свободен да вземе сам своето решение", категоричен е Атанасов.

Асен Василев заяви, че разговорите продължават. "Всеки един депутат, който смята, че самостоятелно може да взима решения, е добре дошъл на разговори. Имаме чуваемост, искаме да изработим възможно най-добрата програма", подчерта той.

Запита за изгонените руски дипломати премиерът в оставка Кирил Петков отговори: "Помолихме нотата да бъде върната, нищо не се случи. Аз не мисля, че тази тема е темата за следващата седмица, не мисля, че ще има някакви промени, каквото и да се случи. Надявам се, че всички ще се фокусираме да имаме едно наистина работещо правителство и то да покаже продължение на това, което сме започнали."

Днес (3 юли) петима от независимите депутати, напуснали групата на "Има такъв народ", присъстваха на преговорите "Продължаваме промяната" за съставяне на кабинет с министър-председател Асен Василев. Шестият напуснал - Кирил Симеонов, не присъства на срещата. В преговорния екип на ПП са номинираният за премиер Асен Василев, Кирил Петков, Даниел Лорер и Андрей Гюров.

Вчера в разговорите участваха БСП и "Демократична България", като и двете партии обявиха, че са готови да участват в ново правителство, след като бъде приета конкретна програма с ясни срокове и нов начин на взимане на решения. Предстоят разговори за изработване на програмата на новия евентуален кабинет с мандат на ПП. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във