Банкеръ Daily

Общество и политика

Независим прокурор ще разследва главния

Създаваме нова правна фигура, това ще е прокурор, завеждащ инспектората на Върховна касационна прокуратура .Този специален независим прокурор ще може да разследва главния прокурор. Той няма да му бъде подчинен и обвинител номер едно няма да има право да спира негови разследвания. Това обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното извънредно заседание на правителството. 

Независимият прокурор ще се избира с мнозинство от 2/3 на прокурорската колегия. Мандатът му ще е 7 г.  Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд стават недосегаеми - правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че няма да се търси наказателна отговорност на председателите на ВКС и ВАС, но ще може да бъде реализирано разследване на главния прокурор.

"Ще докажем, че няма да се засегне независимостта на съдии. Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението днес ще изпратим на заинтересованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо", уточни Бойко Борисов. 

"Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – освен годишните отчети ще има и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава възможност да се съобразим с Конституцията. Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела, за това си има политически партии", заяви премиерът.

Вчера Венецианската комисия към Съвета на Европа прие становището си по предложените промени в българското законодателство, свързани с възможността за разследване на главния прокурор. Комисия приветства усилията на нашата страна да реши този въпрос и поздравява българските власти за решимостта и откритостта в търсенето на изход с всички заинтересувани страни, но е изразено съмнение, че с предвидените промени ще бъде постигната преследваната цел заради влиянието на главния прокурор над разследващите и във Висшия съдебен съвет.

Според Венецианската комисия въпросът с отчетността и отговорността на главния прокурор не може да намери решение само с едно изменение на закона. Комисията вижда нужда от институционални промени, нови процедурни правила, промени в професионалната етика и политическата култура. Пълното съдържание на становището се предвижда да бъде представено на 9 декември.

Други правомощия на независимия прокурор: 

В случай на предполагаемо умишлено престъпление от общ характер, извършено от главния прокурор или негови заместници, прокурорът завеждащ инспектората на прокуратурата, да може да възлага отделни действия по разследването и други процесуални действия на прокурори или следователи от Националната следствена служба.

Създават се законови гаранции в случаите, когато може да бъде ангажирана наказателната отговорност на главния прокурор или неговите заместници, главният прокурор да не може да осъществява надзор за законност по тези преписки и дела.

С цел осигуряване на независимостта на прокурора завеждащ инспектората на прокуратурата е предвидено той да се избира и освобождава по предложение на не по-малко от трима от членовете на прокурорската колегия и с мнозинство не по-малко от осем гласа от членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във