Банкеръ Daily

Общество и политика

Незаконните сметища носят заразите в "Красна поляна", а не ромите от "Факултета"

Георги Миланов

Незаконните сметища носят заразите в "Красна поляна", а не ромите от квартал "Факултета". Това каза кандидатът за кмет на района, издигнат от Инициативен комитет "Бъдеще за "Красна поляна" и подкрепен от БСП, Георги Миланов. Той отговори на въпрос на представители на Сдружение "Бъдеще за "Красна поляна", които го сезираха за опасност от зараза с хепатит А на територията на района. От сдружението са изпратили запитване до Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) за причините за затваряне на голям магазин за хранителни стоки от известна верига и дали съществува опасност от зараза с хепатит А. В отговора си СРЗИ потвърждава за заболяло лице от вирусен хепатит, тип А, което е работило в посочения магазин.

"Проблемът с разпространението на вирусен хепатит А на територията на кв. "Факултета" и целия район "Красна поляна" не е от вчера. Опасността от разрастване на заразата се пренебрегва години наред. Местната власт предприема повърхностни мерки за ограничаване на заразата, които имат само временно действие и не могат да изкоренят проблема", коментира Георги Миланов. Той знаел, че управата на район "Красна поляна" е предприемала мерки, но очевидно те не са били достатъчни, защото само година по-късно в район "Красна поляна" продължават да се трупат незаконно изхвърлени боклуци на територията на кв. "Факултета", изливат се реки от отпадъчни води, носители на всякакви зарази, а в хранителните магазини ни обслужват заразени с хепатит А.

Според Георги Миланов единственият изход от този порочен кръг е да бъдат взети мерки за организацията и дезинфекцията на район "Красна поляна", които да донесат дългосрочни резултати. "За да бъде проблемът изкоренен трайно, е важно да открием неговият първоизточник, коментира той. - Жителите на района са свикнали да обвиняват живеещите в кв. "Факултета" и са твърдо убедени, че те са виновни за разпространението на заразата. Тук обаче трябва да отбележим, че при всяка дезинфекция в квартала, местните полагат усилия да ограничат разпространението на заболяването, но са категорични, че проблемът е липсата на функционираща канализация."

По думите на кандидата за районен кмет огнища на болести и зарази са и незаконните сметища. Тяхното почистване и дезинфекциране не било достатъчно. "За да се преодолее този проблем, районната администрация трябва да работи съвместно с органите на реда и да следи за спазването на обществените норми. Опасността от епидемия на хепатит А ще изчезне тогава, когато местната власт инвестира в дългосрочното развитие на район и трайно, ефективно разрешаване на най-належащите му проблеми", посочи Миланов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във