Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Незаконни" националисти атакуват евровота

Учредената само преди пет месеца "Националистическа партия на България" (НПБ), която откровено стресна обществото с неонацистката си платформа, ще се яви на вота за Европейски парламент, похвалиха се от централата й късно в сряда (16 април). Формацията ще бъде част от вече регистрираната в ЦИК коалиция "Националистически партии на България" (НПБ), представлявана от бившия депутат от "Атака" и настоящ водач на "Свобода" Павел Чернев, заедно с колегите му в алтернативната националистическа партия "Либертас България".


Председател на коалиция НПБ и водач на излъчената от нея евролиста ще е бившият функционер на "Атака" (също така автор на главата за военната реформа в "Планът "Сидеров") и настоящ лидер на партия НПБ Симеон Костадинов. Съвпадението в абревиатурите не е случайно, тъй като още с появата си през ноември 2013-а формацията обяви, че ще играе активна роля в политическия живот на страната. "Каузата НПБ е безсмъртна! С нами Бог!", приключват официалното си съобщение националистите, отбелязвайки завръщането си на партийната сцена.


С появата им на евровота обаче е напът да избухне поредният скандал. Причината е, че преди няколко месеца партията не получи регистрация в Софийския градски съд заради отрицателно становище на прокуратурата. Твърде крайните националисти бяха обвинени, че престъпват конституцията, защото с посланията и поведението си разпалват расова, национална, етническа и религиозна вражда. В разгара на протестите срещу кабинета "Орешарски " и нарасналото напрежение около бежанската вълна от Сирия Симеон Костадинов пусна "граждански патрули" по софийските улици, за да защитава сигурността на столичани. Вместо това отрядите му провокираха среднощни нападения над цветнокожи, с което предизвикаха реакцията на редица неправителствени организации за защита на човешките права. След намесата на МВР и прокуратурата опасната ситуация бе овладяна, но НПБ остана една от най-противоречивите националистически формации в политическия спектър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във