Банкеръ Daily

ИБГНИ към партиите:

Незабавно да се заемем с актуализацията на бюджета

„Парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!” се обръща към всички партии в парламента, които твърдят, че ги е грижа за хората. Нека се заемем незабавно с актуализацията на бюджета. Това е единствения начин да бъдат гарантирани пенсиите на възрастните хора, медиците на първа линия да имат своите допълнителни плащания на прага на COVID кризата, бизнесът да получи подкрепа в условията на коронавирус”. С тези думи председателят на ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова се обърна към останалите партии в парламента.

От ИБГНИ настояват минималната пенсия да стане 369 лв. „Трябва да има достатъчно пари за социални плащания, предвид тежката есен и зима заради скока на цените на тока, водата и парното. Така ще предотвратим икономическото бедствие, което ни заплашва”, заяви тя. Предвидени са 400 млн. лв. за мярката 60 на 40 и за „Запази ме". „Ще настояваме по втората мярка да има плащания и за самоосигуряващите се лице", уточни Манолова.

"От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ настояваме минималната пенсия да стане 369 лв., а не така, както предлага служебното правителство – 340 лв. Става дума за 20 млн. лв. повече месечно или 60 млн. лв. до края на тази година. Добавката от 50 лв. към пенсиите струва на бюджета 105 млн. лв. месечно. 154 млн. лв. на месец ще струва на бюджета минималната пенсия да стане 369 лв. Парите са налични в приходната част на бюджета и актуализацията ще узакони и ще официализира възможността хората да получат преизчислени пенсии от 1 октомври", обясни председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова на брифинг в парламента относно актуализацията на бюджета.

"Разчитаме на дебатите в Комисията по социални въпроси и на дебатите в пленарна зала да убедим всички народни представители, че не трябва да има нито един пенсионер, който да получава по-малко пари от тези, които е получавал досега", допълни Манолова.

"Актуализацията, предложена от служебния кабинет, в частта за пенсиите е капан. Няма как от 300 лв. пенсията да стане 340 лв., защото това означава 10 лв. по-малко от сега получаваните", заяви Мария Капон и добави, че „Изправи се БГ! Ние идваме!“ няма да приеме други схеми за добавки към пенсиите, в резултат на които в сметките на хората да влязат по-малко от поне 369 лв., какъвто е прагът на бедност.

"Обръщаме се към всички политически формации в парламента, които твърдят, че ги е грижа за хората, да се заемем незабавно с актуализацията на бюджета. Това е единственият начин да бъдат гарантирани пенсиите и надбавките от 50 лв., медиците на първа линия, бизнесът да получи подкрепа и достатъчно пари за социални плащания предвид увеличаването на цената на тока, водата и парното", каза Манолова.

Тя подчерта, че в актуализацията, която вече е внесена в парламента, се предлага да бъдат осигурени средства за надбавките на пенсионерите считано от 1 октомври.

Актуализацията на бюджета включва и повече пари за социални плащания. Става въпрос за 575 млн. лв. повече за необходими за енергийни помощи, лични асистенти, достатъчно пари за родители с деца до 14 години. В тази актуализация са и парите за бизнеса. Предвидени са 400 млн. лв. за мярката 60 / 40 и за мярката 75 / 0 („Запази ме“). Ще настояваме по мярката „Запази ме“ да има плащания и за самоосигуряващите се лица на същия принцип – 75 % от осигурителния доход в условия на криза от COVID-19, допълни Манолова.

"Като народни представители сме длъжни незабавно да се заемем с разглеждането на трите проекта, внесени от Министерския съвет за актуализация на Държавния бюджет, на бюджета на ДОО и на бюджета на НЗОК, за да има подкрепа за бизнеса, пенсионерите, медиците, българските домакинства в условията на инфлация", категорична бе тя.

"Въпросът за съставянето на парламентарните комисии е към ръководството на парламента. При добра воля и при истинска грижа от всяка парламентарна група за българските граждани и за бизнеса тази актуализация може да се случи по най-бързия начин. Още утре могат да бъдат гласувани комисиите или поне тези, които са задължителни за актуализацията на бюджета", каза още Манолова.

По-рано днес финансовият експерт на партията на Слави Трифонов, който беше номиниран и за финансов министър, Пламен Данаилов обяви, че „Има такъв народ“ има свой вариант на актуализация на бюджета.

По думите му във варианта, предложен от служебния кабинет, отсъстват ключови разходни пера - например за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока, които веднага ще рефлектират и за потребителите.

Друго отсъстващо перо е пари за карантинираните заради коронавирус, като Данаилов подчерта, че не само заболелият, но и контактните му лица се поставят под изолация.

Попитан дали приходите и разходите се различават сериозно, според направените от „Има такъв народ“ разчети, Данаилов отговори, че очаква приходната част да бъде малко по-висока, а разходната - да остане в рамките на предложението от служебния кабинет, но с различна структура.

„Най вероятно приходната част, предвид големите инфлационни процеси, които текат, сигурно ще изпревари това, което към момента имаме като предвиждане“, уточни той.

"Нашите разходи са в рамките на това, което се предлага - 1,8-2 млрд.“, каза Пламен Данаилов.

Също днес от ГЕРБ-СДС изразиха резерви относно предлаганата от служебното правителство актуализация на бюджета.

„Не можем да коментираме актуализация на бюджета, след като нямаме изложени цифри пред Бюджетна комисия”. Това каза в кулоарите на парламента Александър Иванов от ГЕРБ, който определи намеренията за актуализиране като „истерични”.

От парламентарната група са категорични, че могат да коментират и разглеждат подобни предложения,  единствено когато се сформира Бюджетна комисия в настоящото Народно събрание.

„Не можем да коментираме цифри в чувал, както се изразиха някои колеги, и не смеем да твърдим, че ще бъдем отговорни за разписването на празен чек на втори служебен кабинет на президента Румен Радев”, завърши Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във