Банкеръ Daily

Общество и политика

Невярващите в Covid-19 – да заповядат доброволци във ВМА

Установените за денонощието нови случаи на коронавирусна инфекция у нас са 31 души при направени изследвания на 1611 PCR проби. С тях общият брой случаи на Covid-19 у нас става 2100 души, обяви на редовния брифинг в Министерския съвет председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски.

От новоконстатираните случаи 20 са настанени в болница. В момента на болнично лечение са 365 души, от тях 51 - в интензивни отделения.

Сред новозаразените има едно дете от Сливен, трима медици – лекар от Пазарджик, медицинска сестра и санитар от Плевен. С тях общият брой на заразения медицински персонал с Covid-19 става 228 души или 11% от случаите с коронавирусна инфекция.

За последното денонощие са почитали трима от Covid-19: мъж на 79 години от Дома за стари хора в Кула, настанен в болница в Монтана, мъж на 87, настанен в „Пирогов”, и жена на 75 години, лекувана в столичната „Света Анна”. Смъртността от Covid-19 у нас е 4.7 процента от общозаразените или 99 жертви.

Излекуваните за последното денонощие са 22-ма, като с тях преборилите коронавирусната инфекция стават 521 души или 25% от всички случаи.

Генерал Мутафчийски обяви, че във връзка с края на извънредното положение Щабът продължава своята работа и на сутрешното заседание с премиера са били уточнени следващите приоритети. Били са дадени конкретни задачи за изясняване на по-нататъшните мерки и правила за живот в условията на епидемия от Covid-19.

Сред тях са функционирането на детските ясли и градини, разхлабването на мерките в сферата на туризма. От Щаба са пряко натоварени да наблюдават какви действия се предприемат в страните от Европейския съюз и в световен мащаб и да предлагат най-подходящите у нас. 

По отношение на отварянето на детските градини в Германия бе посочено, че все още е твърде рано да се коментира резултата от тази мярка, както и че тамошните власти са си дали време от една седмица, за да видят какъв ще е ефектът от разхлабването. По отношение на въпросите, свързани с туризма, стана ясно, че приоритетен остава автомобилният туризъм; активно се работи по изработване на правила за самолетния туризъм, но се предвижда климатичните им инсталации да бъдат пригодени като болничните - с HEPA филтри, което изисква капиталовложения.

Европейската комисия не препоръчва да отпадне 14-дневната карантина за влизащите отвън, а да се водят разговори между държави с еднакви противоепидемиологични мерки и с еднакви епидемиологични състояние. Посочен бе примерът с Австрия – където още с влизането в страната на новопристигащите се прави PCR тест, с цел отмяна на карантината при хората с отрицателен резултат. Тази мярка обаче не гарантира 100% ефективност. Причината - при нас са били регистрирани редица случаи на пристигнали от чужбина, които едва на 10-ия ден от карантината са дали положителен резултат за коронавирусна инфекция.

„Два месеца и нещо говорим на тази тема – PCR тестовете,  а и каквито и да било тестове, не могат да заменят най-силното оръжие срещу епидемията – карантинните мерки” – подчерта ген. Мутафчийски.

В същото време у нас се запазва клъстерното разпространяване и установяване на болестта, което е добре, защото дава големи шансове за ограничаване на заболеваемостта.

При този тип разпространение на болестта не важи принципът, че колкото по-голяма лъжица извадиш, толкова повече ще извадиш – коментира ген. Мутафчийски, имайки предвид увеличения брой тествани лица.

На въпрос, подлагащ под съмнение леталния изход, причинен от коронавирусната инфекция, ген. Мутафчийски прикани всеки, който не вярва, че Covid-19 е сериозно заболяване, причиняващо смърт, и усложняващо до изключителна степен придружаващите заболявания, да стане доброволец във Военномедицинска академия за три дни. 

По повод решението за възобновяване на трансплантациите, ген. Мутафчийски обясни, че то е взето, след като по протокола, гарантиращ максимална сигурност на трансплантираните пациенти, е работено с френски, немски и американски специалисти. И ген. Мутафчийски участвал в консултациите, тъй като от 11 години се занимава с чернодробни трансплантации.

„Винаги има рискове, но за тези два месеца вече научихме доста неща” – подчерта председателят на Щаба.

Във връзка с въпрос дали скрилите на влизане в страната, че са с коронавирусна инфекция, не трябва да бъдат преследвани от закона, ген. Мутафчийски взе повод да припомни, че у нас и болен от ХИВ с 10-годишна история на заболяването не е задължен със закон да съобщава този факт. Дори и когато постъпи по някакъв друг повод в болница и му се наложи операция. Така той застрашава живота на лекуващия го персонал, но това му действие не е инкриминирано, както е в Съединените щати, например – поясни ген. Мутафчийски. Въпросът за личните данни, а още повече за здравословното състояние на хората, е чувствителна тема, така че и интересуващите се как протича коронавирусната инфекция дори и при публични фигури нямат право да получат информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във