Банкеръ Daily

Кристиан Вигенин

Неуважението към парламента не е нещо ново за ГЕРБ

"Вместо да се опитаме заедно да търсим работещите решения, заключваме парламента и ще се събираме, когато хрумне на председателя на ГЕРБ." Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и депутат от парламентарната група на "БСП за България" Кристиан Вигенин по време на обсъждането на предложението на председателя на парламента Цвета Караянчева институцията да заседава само по важни актове, а парламентарният контрол да е писмен до отмяна на извънредното положение.

"Не се учудвам, че стигнахме до днешната дискусия. Тя бе подготвена дни наред. Водеха се дебати в Председателския съвет, партии сменяха позициите си, за да стигнем до това, което се целеше от самото начало. Спиране на работата на Народното събрание на практика в неопределен срок. Отсега можем да кажем. Извънредното положение няма да приключи на 13 април и аз знам, че вие ще ни съберете отново преди 13 април, за да го удължим", упрекна колегите си Вигенин.

Той упрекна Караянчева, че внасяйки това предложение, персонално за разрушава още повече авторитета на парламента. 

"Вашият председател Борисов, вашата парламентарна група можеха да ви спестят това унижение и да бъде внесено поне от името на парламентарната група на ГЕРБ. Вие сте войник, изпълнявате това решение, но заедно с това няма как да ви спестим критиката, че за всичкото това време вие персонално и вашата парламентарна група вместо да търсите начини да продължи доколкото е възможно нормалната работа на парламента, търсихте аргументи защо тази работа не може да продължи", подчерта социалистът.

Според него неуважението към парламента не е нещо ново за ГЕРБ. И изтъкна, че Народното събрание, като върховната институция в една република с парламентарно управление, трябва да дава пример на хората, гарантирайки нормалността в държавата и в управлението. 

"Убеден съм, че и вие самите не си вярвате, че писменият парламентарен контрол може да играе тази функция. Вие казвате, че ще заседаваме само по теми, свързани с извънредното положение, а въпроси, свързани с извънредното положение логично представя само изпълнителната власт. Нас ни затваряте, изпълнителната власт ще ни свиква или изпълнителната власт ще ви сезира вас да внасяте техните предложения? Вие не уважавате парламента, не уважавате и себе си", допълни още Вигенин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във