Банкеръ Daily

Александър Христов:

Неуправляемите партньори в коалицията са бомба със закъснител

Два риска в новата управляваща коалиция могат да се превърнат в кризи - недостатъчният административен опит и неуправляеми партньори. Това мнение изрази в интервю за БНР доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

Първи риск той вижда в недостатъчния административен опит както за правителството, така и за Народното събрание.

„Вече виждаме как могат да станат жертви на различни процедурни хватки“, посочи експертът.

Този риск може да бъде преодолян доста бързо, иначе ще паднат в капан, смята Христов.

„Другият риск, който може да се превърне в криза, е по-опасен. В тази сглобка, която виждаме, има два доста силно неуправляеми партньора – това са Корнелия Нинова и ИТН“, предупреди той.

Според Александър Христов Нинова е „дама, готова на много неща, за да запази собствените си позиции, дори да жертва интереси на собствената си партия“, а „ИТН е вън от всякаква орбита, продължава да бъде“.

Доц. Христов определи рисковите партньори в коалицията като „по-сериозната бомба със закъснител“.

Като друг фактор за стабилността на коалицията Христов открои това, че както ПП, така и ИТН са „партии пеленачета“.

"Виждаме от ден първи промяна в езика – това вече не е харвардският език, той е една идея по-патетичен от обичайното политическо говорене и една идея по-неразбираем за по-възрастните и частта от масовата аудитория извън младите", отбеляза комуникационният специалист.

"Те нямат 100 дни, те нямат и половин ден. Всяко тяхно действие и тяхна стъпка накриво се следят под лупа", коментира доц. Александър Христов.

Относно предприетите от новата власт ходове по въпроса с ваксинацията доц. Христов посочи:

„Това е дилема, която трябва да решат, но тя изключително трудно се решава. Трябва да предприемат категорични действия, от друга страна имат достатъчно голяма опозиция, както вътрешна - в сглобката, така и навън. Това ще бъде своеобразен тест доколко ще успеят да прокарват политики, които са от обществена значимост.“​

Относно казуса с гражданството на Кирил Петков и решението на съда доц. Христов отбеляза, че чисто комуникационно това може да му изиграе лоша шега. „Защото, виждате ли, посланието е - той стана премиер, съответно оттук нататък не е особено досегаем. Това чисто имиджово не е ОК“, поясни той.

За букета на главния прокурор за новия правосъдния министър Надежда Йорданова експертът допълни:

„Поведението на Иван Гешев е повече от многозначително - той се опитва да се направи симпатичен на новата власт, да запази позициите си по един дебелашки начин. Но консенсусът в коалицията срещу него е толкова силен, че не съм сигурен, че един букет цветя или някакви юридически действия биха променили позицията на коалицията.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във