Банкеръ Daily

"Политико":

Неуловимият шоумен Трифонов държи ключа за властта в България

Телевизионният водещ, певец и комик Слави Трифонов е твърде дискретен за човек, който ще голям шанс да има решителната дума в българската политика след общите избори в неделя, пише изданието "Политико".

Висок два метра, с внушителна обръсната глава и пиратски обеци, 54-годишният Трифонов отдавна е едно от най-незаобиколимите лица в балканската страна благодарение на фолк хитовете си и нощните шоута, които води близо 20 години до 2019 г.

Но успехът от преобразяването на Трифонов като бунтовник срещу естаблишмънта, способен да поведе движение за прекратяване на кариерата на бившия премиер Бойко Борисов, бе голяма изненада – не на последно място и за самия Борисов, който е стреснат от заплахата на артиста за неговото над десетгодишно надмощие в българската политика.

В 180-градусов обрат от вездесъщото му присъствие като телевизионна звезда през последните 30 години, стратегията на Трифонов като политик е да избягва светлината на прожекторите и да разчита силно на публикации във Facebook, за да създаде аура на себе си като чистата метла, която може помете широко разпространената корупция и шуробаджанащина, които са основен проблем за много избиратели.

Проблемът е, че дневният ред на Трифонов – освен плана му за преразглеждане на избирателната система – е до голяма степен загадка. Въпреки всичките му приказки за това, че е борец срещу корупцията, той беше видимо мълчалив по време на големите антикорупционни демонстрации миналото лято. В миналото той също публично е признавал приятелства с личности от подземния свят.

Въпреки че не се идентифицира ясно с протестите от миналото лято, Трифонов със сигурност се е облагодетелствал широкия гняв срещу състоянието на държавата, който ги движеше. Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външни отношения и ръководител на неговия клон в България, заяви: "Това е знак, че протестите постигнаха целта си ... Въпреки че не успяха да свалят Борисов, те направиха невъзможно да продължи да стиска властта".

Въпреки че почти три десетилетия е в центъра на вниманието, Трифонов избра да изгради комуникационна стена около своята партия и отказа да бъде интервюиран за тази статия. Рядко прави медийни изяви извън собствения си телевизионен канал, който стартира през 2019 г.

Засега обаче изглежда, че неговите поддръжници не се смущават от неговия неортодоксален и скромен подход.

Всъщност посланието на ИТН срещу естаблишмънта намери отклик у младите българи – около една четвърт от гласовете му идват от хора на възраст между 18 и 30 години, демографска група, която обикновено се смята за до голяма степен неангажирана с политиката.

"Години след като популярността му вече е далеч от своя зенит, той все пак успя да намери начин да достигне младите хора и да разговаря с тях", казва Първан Симеонов, политически анализатор от София. "Малко е парадоксално, че някой, който е прекарал десетилетия в подигравки на политици, сега ще стане един от тях", отбелязва Симеонов.

Целия текст можете да прочетете ТУК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във