Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЕСПОКОЙНО ЛЯТО СЕ ОЧЕРТАВА ЗА СИНИТЕ

Само няколко дни остават до края на политическия сезон. Най-после лятото ще влезе и в партийните централи, за да поуспокои бушуващи страсти и нестихващи амбиции. По традиция горещините на август разпръскват българското политическо войнство далеч от столицата и забавят ритъма на политическите събития.


Този път обаче едва ли ще е точно така. Поне за синята централа надежда за лятно спокойствие няма. Приближаването на Десетата национална конференция и още повече подготовката за местните избори обещават много повече бури, отколкото затишие през отпускарския сезон.


Преди седмица Националния съвет на СДС официално насрочи форума и дори прие предварителния му дневен ред. Програмата му отива много повече на семинарна сбирка, отколкото на партиен конгрес, но това едва ли ще потуши напрежението, характерно за подобни случаи. Прецизно подбраният войнишки ритъм: доклад - дискусия - решение, доклад - дискусия - решение, гарантира абсолютен контрол и висока предсказуемост на цялата конференция. Изненадите със сигурност няма да могат да си пробият път, независимо от безпрепятственото присъствие на журналисти.


Всъщност отдавна стана ясно, че колкото по-открити са партийните форуми за обществения интерес, толкова по-прикрити са истинските мотиви на решенията и аргументите на официалните позиции. Десетата конференция на СДС няма да бъде изключение от това правило. Напротив - засега предварителната организация й осигурява всички шансове да се превърне в образцова демонстрация на този принцип. Месец преди срещата седем комисии ще се нагърбят с отговорната задача да подготвят и канализират мненията и очакванията на делегати и съпартийци.


И все пак вълнения в дните на форума ще има, и то ще са свързани преди всичко с очакванията за доста драстични промени в партийния облик. От доста време се знае, че конференцията трябва да завърши окончателно започнатите вътрешнопартийни промени. Но това, което винаги досега се е премълчавало, е фактът, че най-болезнените преобразувания предстоят именно в края. Болезнени, защото са свързани предимно с увеличаване на централизацията и контрола в структурите. Предстоящото масово навлизане на сини членове в местната власт изисква създаването на специфични механизми, които да гарантират ефективния партиен контрол както в ниските нива, така и горе по върховете. Необходимата агитация в тази посока тепърва ще се разгръща, но началото й на практика вече е поставено от случая Варна. Точно навреме, в навечерието на старта на дискусиите, кметът Христо Кирчев е прикован в центъра на партийния обстрел. Въпреки че прегрешенията му захранват скандалните хроники от години, оставката му се иска едва сега. Изчакването не е нито случайно, нито пък е плод на лични отношения, както се мъчи да обясни случая опозиционната преса. Примерът и назиданието са основни възпитателни методи, от които нито една партия не пропуска да се възползва. След скандалното сваляне на Кирчев дискусиите по вътрешнопартийното строителство и методите за контролиране на дисциплината със сигурност няма да са толкова горещи.


Не толкова лесно ще бъдат охладени обаче страстите около оформянето на листите за предстоящите кметски избори. Независимо че отговорникът по организирането на кампанията Евгений Бакърджиев има в партийната си биография две твърде успешни изяви, сегашният му мандат изглежда повече като клопка, отколкото като признание. Избирането на Стефан Софиянски и Петър Стоянов изискваше енергична работа преди всичко в централата на партията. Успехът им се изграждаше върху общонационални послания и олицетворяваше позициите на цялата партия. Кампанията догодина ще се нуждае от коренно различна атмосфера и ще търси много по-конкретни цели. Кандидатите на СДС ще трябва да внушават повече ангажираност с местните проблеми, отколкото с партийните идеали. За опита на Бакърджиев тази необходимост е нова и подсказва предстоящи трудности. А като се има предвид и очакването, че част от новоизбраните кметове въпреки всичко ще бъдат червени, вицепремиерът има основания да се притеснява.

Facebook logo
Бъдете с нас и във