Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

Нещо, което ще променим след края на Борисов - харченето на бюджета да е прозрачно и през парламента

Едно от нещата, които трябва да се променят след Борисов, е начинът, по който се харчат парите на хората. Днес от парламентарната група на коалиция "БСП за България" внесохме законодателно предложение в Закона за публичните финанси да не могат да се харчат еднолично парите от който и да е министър-председател. Управляващите го отхвърлиха, вероятно мислейки предизборно отново да раздават и купуват безконтролно.

Това написа председателят на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук по повод отхвърленото от мнозинството предложение на парламентарната група на "БСП за България" за промяна в Закона за публичните финанси, което цели да възпрепятства безконтролното и еднолично харчене на парите на хората от Борисов.

Ето цялата позиция на Нинова:

"Едно от нещата, които трябва да се променят след Борисов, е начинът, по който се харчат парите на хората. За десет години управление той наложи изключително порочния модел да раздава по свое лично усмотрение, извън гласувания Закон за бюджета, около два милиарда лева годишно, което доби популярност като раздаването от „прозореца на джипа“. Обикновено на приближени на властта фирми и общини или за потушаване на недоволство и купуване на гласове. Но това са парите, събрани от всички данъкоплатци. Всеки лев, събран от хората, трябва да стигне до хората, а не до чекмеджетата на властта.

Днес от парламентарната група на коалиция "БСП за България" внесохме законодателно предложение в Закона за публичните финанси да не могат да се харчат еднолично парите от който и да е министър-председател. Управляващите го отхвърлиха, вероятно мислейки предизборно отново да раздават и купуват безконтролно. Ние мислим държавнически и с грижа за хората. Затова едно от нещата, които ще променим след края на Борисов, е правилно планиране на бюджета, харчене през парламента и пълна прозрачност за всеки изхарчен лев."

Facebook logo
Бъдете с нас и във