Банкеръ Daily

Обяснение за фаталното чакане на двамата пациенти в Пловдив:

Нещастно съвпадение на факти

"Няма практика пациенти да бъдат връщани. Клиниката е почти пълна, има едно свободно легло. Най-леките случаи се качват на третия етаж. Нещастен случай е според мен, защото всички лекари в онзи момент са работили с тежко болни. Как точно и защо се е скъсала връзката в информацията, не мога да отговоря. Аз го наричам нещастно съвпадение на факти". Така директорът на Токсикологията в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив проф. Янко Илиев коментира трагичния случай с двамата пациенти, които починаха в рамките на няколко часа в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология. 

Шокиращо видео показва как преди това двамата мъже чакат за настаняване пред сградата, единият - на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите. Те са преносочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни. Двамата обаче чакат повече от 40 минути преди да се свържат с медицинско лице.

"Да се носи вина за смъртни случаи е много сложно. Единият пациент загива по време на стартирането на хемодиализата, а другият е починал на следващия ден - бил е по-възрастният пациент и с тежка коронавирусна инфекция. Двамата са били значително увредени. Аз мога да предприема единствено дисциплинарно производство, но това едва ли ще върне нещата назад",  заяви директорът на пловдивската проф. Карен Джамбазов.

По думите му, веднага, след като ръководството на лечебното заведение е информирано за случая, е назначена проверка, която се извършва от комисия.

"За нас е много важно да разберем какви са причините за тези логистични проблеми. Проверката все още не е напълно приключила, но ще ви дам данни само за това, което е ясно", добави проф. Джамбазов.

Директорът на УМБАЛ "Свети Георги" обяви, че леглата в Инфекциозната клиника са се оказали недостатъчни, затова в Клиниката по токсикология са разкрити около 35 легла и така общият брой за външни пациенти с коронавирусна инфекция са станали 141 обикновени и 20 интензивни. Персоналът на новата структура обаче е бил предупреден за прехвърлянето на пациенти.

Шефът на болницата изтъкна, че основен проблем за достигането до такива случаи е липсата на кадри. "Лекарите и сестрите не са санитари - те са работили с други хора в същото това време. Даже чест прави на доктора, защото доколкото разбрах, почти на гръб е донесъл пациента до залата", каза още началникът на здравното заведение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във