Банкеръ Weekly

Общество и политика

НЕПОДЧИНЕНИЕТО НА ПОЛИЦАИ СТРУВА МИЛИОН

Най-сетне миналата седмица окончателно бе гласуван Законът за МВР, в който се урежда и статутът на съвсем новите служби Гранична полиция и Жандармерия. Основните принципи в дейността на вътрешното министерство се изразяват в спазване на конституцията и международните договори, зачитане правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, публичност, сътрудничество с гражданите, и разбира се, конспиративност в определени от закона случаи.


В закона са включени и админстративнонаказателните разпоредби. Членовете му от 280 до 289 включително изреждат глобите, които ще плащат гражданите и длъжностните лица, ако не се съобразяват с органите на МВР. От 50 000 до 200 000 лв. ще плати онзи, който откаже да изпълни разпореждане на полицай. Законът обаче не казва нищо по въпроса как гражданинът ще различи истинския полицай от преоблечен като него престъпник за каквито случаи напоследък все по-често научаваме. Но това очевидно ще си остане проблем на потърпевшите.


Ръководител на търговско дружество, организация или граждани, които не изпълняват с предимство държавна поръчка за доставка или услуга за нуждите на МВР, се наказват с глоба от 500 000 до 1 000 000 лв., независимо от отговорността по гражданското законодателство, гласи чл. 288.


Не е лошо хората да имат респект от полицаите и да им оказват съдействие, защото в крайна сметка това се върши за тяхно добро. Но ще бъде лошо, ако тези правомощия се обърнат срещу гражданите, ако те бъдат насилвани да изпълняват всякакви разпореждания и услуги.


Практиката от приложението на закона ще покаже дали е прав главният прокурор Иван Татарчев, че така се превръщаме в полицейска държава. Депутатът Георги Дилков пък се закани да събере нужните подписи и да сезира Конституционния съд, защото законът нарушава правата на гражданите. А тъжната статистика през годината показва, че магистратите се втурват да решават дали един закон е противоконституционен едва когато някой пострада от него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във