Банкеръ Daily

Общество и политика

Неочаквано НС наложи мораториум върху цените на ток, вода и парно

Неочаквано Народното събрание одобри решение, с което наложи мораториум върху цената на електроенергията, ВИК услугите и топлинната енергия на нивата от 1 януари 2021 г. Предложението дойде от ГЕРБ-СДС, но получи подкрепата на новите управляващи. Това стана на фона на тежък спор по повод идеята на "Продължаваме прломяната" да се създаде анкетна комисия, която да обсъди енергийната криза и предложения за справяне с нея.

Инициативата за мораториума изложи от парламентарната трибуна водачът на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. На това бурно реагира Рамадан Аталай от ДПС, който директно определи идеята като "голяма глупост" и посъветва бившите управляващи да не дават съвети на новите.

Оказа се обаче, че парламентарното мнозинство е напълно отворено към предложението. Тошко Йорданов,  зам.-шефът на "Има такъв народ", който иначе е жесток критик на партията на Бойко Борисов, дори благодари за инициативата.

"Има някои съмнения около това предложение, но понеже управляващите трябва да разсъждават практично и умно, а не да правят контра на опозицията постоянно, вие ще бъдете подкрепени за това предложение, и всъщност целият парламент, вероятно без ДПС, огромна група от българските депутати ще застанат зад това предложение. Не знам как ви хрумна, но съм изключително щастлив, че дойде от вас", обърна се Йорданов към депутатите от ГЕРБ-СДС.

Той се оказа прав - само от ДПС се противопоставиха. Идеята беше подкрепена от 186 народни представители, само по двама се противопоставиха или се въздържаха.

Преди това два часа депутатите спориха по предложението за създаване на временна комисия по въпросите с енергийната криза и справянето с нея.

Предложението на КЕВР цената на тока за битовите потребители да се увеличи средно с 11,51 процента от 1 януари е една от причините вносителите от „Продължаваме промяната“ да настояват да бъде създадена временна комисия.

Според депутата Атанас Михнев държавният регулатор е завладян от интересите на корупционери.

„Това предложение на КЕВР, нека да си го кажем, е политическо. В първия ден на кабинета „Петков“ те решават, че трябва да вдигнем цените на тока, на граждани. Държавническото нещо, което трябва да се направи, е независимите регулаторни органи да бъдат независими и да не вдигат цената на тока, да защитят гражданите, а ние ви да предлагаме временна комисия, която да установи какво точно се случва“, заяви той.

ГЕРБ няма да подкрепят създаването на комисията. Тома Биков заяви, че това е популизъм и попита:

„Кой ще плати? Все някой плаща. Вие това нещо като социалисти може и да не го разбирате, но то винаги някой накрая плаща тази сметка, токът се вдига в цяла Европа. КЕВР единственото, което прави, е да отчита разни факти...Като задържате цената на тока за всички, означава, че я задържате дори за онези, които могат да си платят“.

„Тя (комисията - бел. ред.) ще бъде просто една говорилня, не пише, че ще взема решения, не пише, че ще изготвим доклад, каквато е практиката обикновено“, заяви Делян Добрев от ГЕРБ. 

„Целта, според мен на създаването на тази временна парламентарна анкетна комисия, е да се прехвърли отговорността на Министерски съвет върху Народното събрание“, каза пък Хасан Адемов от ДПС.

От „Има такъв народ“ обявиха, че ще подкрепят временната комисия. Депутатът Ивайло Христов попита: „Кой постави ръководствата на електроцентралите, кой постави ръководствата на тези структури и много странно защо има такива съвпадения с кризите, които възникнаха в цената с политическата ситуация през тези месеци. Чии интереси обслужва тази пета колона в енергетиката. Ето това очаквам аз да чуя от тази комисия“. 

От партия „Възраждане“ също декларираха, че ще подкрепят създаването на временната комисия. Костадин Костадинов призова за разтрогване на договорите с ТЕЦ „Марица изток 1“ и „Марица изток 3“.

„Странно защо обаче, когато говорим за прекратяване на договори с американските ТЕЦ-ове и за прекратяване на тази зависимост на българската държава от тези две чужди дружества, всъщност ние, разбира се, ще продължим да изкупуваме този ток, само че нека да не бъде на 200 лева, а да бъде на 80, както е в момента с „Марица изток 2“, заяви той.

"Правителството полага всички усилия цената на тока за битовите потребители да не бъде повишена от 1 януари", заяви в кулоарите на парламента вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Ние имаме воля да направим всичко в рамките на закона, с уважение на разделението на независимия орган КЕВР и на парламент, но да не допуснем увеличението от 1 януари за битовите потребители. Но както виждате, въпросът ще бъде решен в парламента. Ние подкрепяме създаването на тази комисия, имаме своите участници в нея и ще намерим най-разумното решение“, каза Нинова, докато парламентът продължаваше да дебатира дали да бъде създадена временната комисия, която да анализира причините за скока на цените на тока и евентуално да предложи решение.

В крайна сметка Народното събрание създаде Временна комисия за енергийната криза и предложения за справяне с нея. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във