Банкеръ Daily

Васил Велев за излизането на ИТН от коалицията:

Неочаквано, нищо не го предвещаваше

​Неочаквано е, нищо не го предвещаваше. Това каза пред Нова Нюз председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев по повод обявеното от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов напускане на управляващата коалиция.

"Формално бюджетът е приет от правителството и е внесен в парламента. Би следвало да се разглежда. Страната никога не остава без правителство – независимо дали е действащо или служебно. При наличието на парламент трите важни законопроекта за бюджета и законопроектът за енергетиката трябва да бъдат разгледани. Тези законопроекти би трябвало да се разгледат в пакет", заяви Велев.

"Ние от АИКБ не подкрепихме нито един трите бюджета – бюджета на Здравната каса, бюджета на Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет, като изложихме сериозни аргументи за своята позиция. Тези актуализации се правят, за да се обезпечат антикризисни мерки, а първоначалният план беше с актуализацията да се обезпечат реформи. Кризата се състои във високата инфлация, нямаме типична икономическа криза", посочи председателят на УС на АИКБ.

Той отбеляза, че от работодателската организация се надяват в бюджета да бъдат включени числа, които да компенсират високите цени на електроенергията на свободния пазар. Това трябва да бъде записано в бюджета, за да има предвидимост и сигурност за бизнеса, защото липсата на такава сигурност е основната причина за високата инфлация, каза още Васил Велев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във